Как да запазим букет цветя?

Как да запазим букет цветя?

Получавате красиви цветя  от скъп човек за празник като 8-ми март, но за съжаление този дар е преходен и много скоро ще ви остане само споменът от него. Има възможност обаче да го запазите, за тази цел на ваше разположение са  следните методи.

  1. Изсушаване в микровълнова

Подберете цветята, които ще  изсушавате, поставяйте ги едно по едно в микровълновата, като покривате всяко с 4 ч.чаши материал от котешка тоалетна (не използван разбира се). Пуснете микровълновата на висока температура за две-три минути. Щом спре, оставете пясъка от котешката тоалетна да изстине, вземете цветето и премахнете с мека четчица остатъка от пясъка. Тъй като тази дейност може да бъде в известна степен опасна, можете да използвате друг метод си микровълнова – да си направите и хербарии. Наредете цветята върху кухненска хартия, върху тях сложете друг лист хартия. После сложете цветята в микровълновата и ги притиснете с чиния. Пуснете микровълновата на една минута и изчакайте. Вижте как става тук:

2. Изсушаване със силикагел (силициев гел)

Ако искате цветята да се запазят точно във вида, в който са били преди използвайте силициев гел. Пясъчната субстанция може да бъде открита в магазини за занаятчийски материали и художествени бои. Гелът е най-подходящ за цветя като розите. Заровете розите в голям съд със силициев гел. След няколко дни  внимателно разровете цветята. Този метод е добре представен в това видео:

3. Класически хербарии

Това е метод с пресоване, затова цветята ще загубят оригиналната си триизмерна форма. Вземете голяма книга или енциклопедия. Сложете на избрана страница восъчна или пергаментова хартия, наредете цветята  по такъв начин, че да не се припокриват. Затворете книгата, може и да я затиснете с нещо, оставете я така за 7-10 дни без да я докосвате. Щом цялата влага от цветята си отиде, те ще добият хартиена текстура.

4. Въздушно изсушаване

Най-традиционната техника е да прострете цветята с надолу „главата“, както се прави с подправките. Съберете цветята на букет, вържете ги в основата на стеблата и ги вържете с цветчетата надолу в добре вентилирана зона далеч от директна слънчева светлина – празен гардероб, рафт в кухнята и т.н. Цветчетата ще променят цвета си и ще се свият, а след няколко седмици ще имате цветя в състарени нюанси.

Share This

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published.