Гъби заместват пластмасата?

Гъби заместват пластмасата?

Учени и творци са влезли в сътрудничество в германския град Хале за разработване на бъдещ заместител на синтетичните материали.  Мебели, опаковки и части на облеклото трябва в скоро да бъдат изработвани от специално отглеждани гъби. Аарт ван Бецойен, професор по Приложение на материалите и технологиите във Висшето училище по изкуства в град Хале, експериментирал съвместно с учените Антони Гандия и Фелипе Наталио върху гъбични материали от буркани.

Микстура от зърнени храни, вода и кафе служи като основа за отглеждане на новия вид гъби, от които по-късно може да се направят различни предмети. Антони Гандия се е ангажирал с това да показва на студентите във висшето училище по изкуства в Хале как се отглежда гъбата. С дълга лъжица той загребва малко кафява маса с бели точици от една саксия,  която после трябва да се превърне в пластмаса.

Целта на проекта GROW е да се създадат нови материали, които са дълготрайни и щадят максимално природата. Специално отгледаните гъби растат за няколко седмици в пригодени за тях стъклени буркани с дупка на капачката. Достигайки до определена големина, гъбата започва да изсъхва. Антони Гандия показва на студентите квадратна бяла плоскост, дебела  около 3 см, това е само суровият материал. За производството на тази плоскост, гъбите е трябвало да растат за пет дни в квадратна обвивка. Подобни плоскости, направени от гъби, могат на първо време да заместят стиропора.

Гъбите имат и друг решаващ позитив – в сравнение със синтетичните материали, те нямат нужда от толкова допълнителна енергия за производството. Освен това след използването си, материалите от гъби могат да бъдат изхвърляни съвсем спокойно, защото се разграждат като всеки биоматериал.

Проектът има един съществен недостатък – производството на суровия материал изисква много време. Екипът на GROW работи усилено върху подобренията, за да намери място иновацията им място на пазара.

Share This

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *