Как да посрещнем 30-те си години с радост?

Как да посрещнем 30-те си години с радост?

Прехвърлянето на 30-те години изглежда преобръща представите ни и вече напомня, че остаряваме неусетно и не влизаме в графата млади и зелени. Ако и вие сте започнали да се травмирате от наближаването на третото си десетилетие на този свят, трябва да се подготвите с нова философия, ако вече не сте я приели, която ще направи по-щастливи. Може би вече сте постигнали нещо или сте на път да го сторите? Да видим, имате ли причина за радост или тепърва трябва да се подготвяте за този етап от живота си.

1. Не ви интересува какво мислят другите за вас

Тук не става въпрос за онова бунтарство на младостта, с което сте демонстрирали своята начална фаза на независима воля. В това време сте били опозиция заради инат, за да покажете индивидуализма си без реално да си давате сметка дали има смисъл от това. Опитали сте се да убеждавате родителите си в своята способност да взимате самостоятелни решения, да се докажете пред всички. С наближаването на 30-те вече не ви трябва одобрението на другите и преставате да очаквате както позитивните им, така и негативните им реакции. Вече сте направили грешки, може би сте се поучили от някои от тях, познавате себе си и сте готови да оставите другите също да бъдат себе си. Знанието за границите между собствения свят и този на другия, за уважението към индивидуалностите е съществено за навлизане в зрелостта.

2. Вече имате представа какво искате да работите

Към края на 20-те си години вече сте наясно каква дейност ви прави нещастни, знаете какви грешки сте допуснали в обучението си и осъзнавате важността на доброто образование. Ако преди това сте учили заради родителите си, не сте познавали страстите си, хобитата си, то сега след няколко смени на работното място сте много по съзнателни за това какво ви липсва, за да работите мечтаната работа и ако нямате още представа какво искате да правите, поне знаете какво не желаете. През 30-те си години ще се научите да планирате добре всеки своя професионален ход.

3. Бюджетът и спестяванията ви вълнуват повече

Ако в края на 20-те си години вече се отказвате от неразумните разходи и сте започнали да пропускате парти нощи с много алкохол, значи ви очакват едно по-стабилно трето десетилетие. Не се изкушавате пред скъпи дрехи и аксесоари, много повече се вълнувате от спестяване за дом и кола. С този начин на мислене ще се подготвите идеално за 30-те си години, ще имате силата да устоявате на изкушенията и да планирате добре бюджета си, за да заделяте нещо настрана.

4. Престанали сте с купоните

Обикалянето на дискотеки, клубове, пиянски вечери – всичко това е в миналото. Нямате намерение да отивате изморени на работа и да се проваляте заради едното пиене. Влизате вече в коловозите на живота и оставяте купоните само за уикендите и празниците, дори решавате да прекарвате свободното си време в правене на по-интересни неща – за хобита, излети, организиране на домакинството, за всичко, което не успявате да свършите в делника.

5. Съзнавате важността на здравето

Повечето млади хора изобщо не се интересуват от здравето си, излизат навън само по риза или с къси дрехи, не носят шапка, пият алкохол, пушат, не си лягат навреме, ядат вредни храни. Вие обаче вече сте наясно, че това се отразява негативно на здравето ви, оттук намалява и работоспособността ви и шансовете да прекарате по-добри старини или изобщо да ги достигнете. Ако сте преминали на по-здравословен режим и държите цялостно на доброто си здраве, това означава, че ви очакват по-спокойни 30, в които ще поддържате младостта и тонуса си, докато тези, които не са се справили с тази задача не след дълго ще заприличат на 40-годишни, че и на повече. Движете се и поддържайте фигурата, дори и вече да сте се задомили. Много хора решават, че щом вече някой ги е завел пред олтара или е заживял с тях и вече няма нужда да изглеждат добре. Физическата форма не служи само за привличане на потенциални партньори, хигиената, движението и доброто хранене са ключови за здравето, затова престанете да се оправдавате, че вече сте женени или омъжени.

6. Помъдрявате и ставате по-отговорни

С независимостта си вече сте срещали финансови проблеми, взимали сте важни решения и сте допускали грешки, разпадали са се връзки, губили сте близък или сте изживяли депресивни състояния – всичко това ви кара да се чувствате изстискани от живота твърде рано, но в действителност са добра подготовка за 30-те.

Ще станете по-отговорни към себе си, ще се научите да губите и вместо да се чувствате повалени от трудностите, ще се опитвате винаги да се изправяте. Ще съзнавате важността на хората около вас, на всеки красив миг, ще цените себе си и всичко, което сте получили от живота.

7. Знаете как да съчетавате хобитата си с работата

Всички отговорности, работата, финансите ви товарят със своята задължителност и сте наясно, че няма как животът да ви е сладък, ако поне от време на време не правите нещо, което истински ви харесва. Мнозинството от хората не успяват да работят професия, която обичат, много други са изоставили мечтите си в младостта, заради изискванията на времето и на житейския си път. Особено когато вече печелите малко повече и се чувствате по-сигурни в работата си, ще можете да давате и повече финанси за своите хобита. Ще търсите и намирате време за това, което ви кара да се чувствате продуктивни и завладяни.

8. Приемате живота си такъв, какъвто е

Когато погледнете назад, виждате едно наивно и глупаво Аз, човек, който не е познавал ограниченията или възможностите си. Не се натъжавайте тогава, че 30-те почукват на вратата ви, защото вече сте приели себе си и живота си, вече признавате себе си за главен строител, за този, който можете да вините или на когото да се благодарите за всички събития. Навлизате в най-активната фаза на живота, вие не сте безпомощни членове на обществото, а неговият двигател, вие носите отговорност за себе си и другите му неравностойни членове – деца и старци.

9. Познавате истинското приятелство

Като младежи приятелствата са се насочвали повече към споделянето на миговете на удоволствие – партита, влюбвания, откриване на нови изживявания; пред последните години обаче сте започнали да стеснявате кръга на приятелите, откривайки приятелството в моментите на искреност, взаимопомощ и пълно приемане на другия. През 30-те си години, колкото и прагматично да звучи, ще можете да се възползвате от това, защото ще имате хора , на които да разчитате в трудни моменти и които да ви помагат в осъществяването на плановете ви.

10. Искате да посетите нови места

Светът, в който живеете вече ви е тесен, искате да опознаете други реалности. Това ще ви поведе към повече пътешествия през 30-те ви години. Почивките на някой плаж, надпиването по крайморските клубове вече ще ви бъде безинтересно, ще се вълнувате повече от чужди култури и исторически туризъм, така ще научите повече за света и ще бъдете гостоприемни към различията му.

Share This

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *