Как да направим пържените храни по-здарословни?

Как да направим пържените храни по-здарословни?

Можете да се опитате да живеете без пържено, но често пържените храни стават най-бързо и имат апетитен вкус, от който не всеки може да се откаже. Но какво да правите, ако все пак се притеснявате за здравето си?

1. Използвайте зехтин

Зехтинът е най-добрият вариант, ако желаете да си спестите прекаления холестерол. Самото олио от маслини води със себе си много ползи за здравето. То е по-стабилно при високи температури от други видове масла и ще запази въпреки тях своите хранителни вещества.

2 Пазете олиото чисто

Целта на многократно използваното олио е да пестите пари, но така вредите на здравето си, което пак ще породи рано или късно известни разходи по лечения.  Негативите на препърженото олио са, че то губи всичките си полезни вещества, в допълнение носи на храната горчив прегорял вкус. Ако го ползвате повече от веднъж, а и по време на първо пържене отстранявайте всякакви препържени частици, сменяйте олиото веднага щом добие златист цвят.

3. Не използвайте брашно за панировка

Глутенът лесно се залепва за храната и затова повечето хора използват брашно за панировка, но лошото е, че заедно с това абсорбира и повече мазнина. Затова по-добре заменете обикновеното пшеничено брашно с царевично или оризово.

4. Включете сода в панировката

Може би не сте чували този трик – прибавете сода бикарбонат в сместа за паниране и ще видете как тя образува балончета, които ще намалят абсорбирането на мазнина. Комбинацията на сода с лишени от глутен брашна значително ще подобри хранителните стойности на пържените ястия.

5. Поддържайте температурата на олиото

Идеалната температура за пържене е между 165 и 205 °С. Ако олиото ви не е достатъчно горещо храната няма да се изпържи бързо и ще седи по-дълго в олиото. Ако пък е прекалено висока температурата, олиото ще загори и ще пуши, като ще направи вкусът на храната по-лош.

Добър съвет също е да използвате по-дълбок тиган или тенджера. Това ще намали рисковете за сигурността ви и пръските олио, освен това ще ви е по-лесно да поддържате състоянието на олиото.

В допълнение като изваждате храната от олиото, винаги я оставяйте върху хартиена кърпа, за да се отцеди излишното количество мазнина.

Share This

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *