Как да се справим с неразрешими проблеми?

Как да се справим с неразрешими проблеми?

1. Запазете спокойствие.

При стресови и сложни ситуации като уволнение, загуба на апартамента или спестените средства, или сериозна повреда на колата , най-доброто, което можете да направите е да запазите спокойствие. Не изпадайте в паника, не се дръжте сякаш целият свят е към края си. Досега сте успели да се справите със всеки друг проблем в живота си и сме 100% сигурни, че можете да го направите отново.

Когато сте се опитваш да запазиш спокойствие, най-добрата техника е да се съсредоточиш върху дишането си. Вдишайте и издишвайте бавно, докато се почувствате по-спокойни и готови да направите това, което трябва да се направи.

2. Потърсете повече информация.

Колкото повече знаете за ситуацията,в която се намирате, както и за вариантите, които имате на ваше разположение, толкова по-способен ще бъде да се справите с проблемът. Направете малко проучване, говорете с хора, които имали подобен проблем преди, и помислете за План В, вместо да се ограничавате в плановете А и Б.

Например, нека кажем, че сте загубили работата си. Вместо да се паникьосвате, обърнете се към местния офис на Агенцията за трудова заетост или се регистрирайте в сайт, който търси и предлага работа. Те ще Ви дадат съвети, които ще Ви помогнат да преодолеете проблема  като намерите ресурси за получаване на нова работа бързо (като изготвяне на автобиография).

3. Оцени с какви ресурси разполагате.

Всеки човек има на разположение ресурси, за  по време на криза. Понякога тези ресурси идват под формата на пари или време. Понякога те идват под формата на приятели или роднини, които наистина знаят за какво става дума. Понякога обаче, ресурсите, които имате на разположение, са по-трудно видими. Личните Ви качества (като интелект или определяне) могат да бъдат изключително полезни за Вас при разрешаването на проблема.

Например, ако знаете, че имате добри умения за общуване, тогава знаете, че можете да използвате тези умения, за решаването на проблема си. Просто, защото в момента може да няма очевиден начин да ги използвате, не означава, че такава възможност няма да възникне.

4. План „какво трябва да се случи”.

След като сте събрали толкова информация, колкото можете и знаете какви ресурси са достъпни за Вас, сте готови, да направите своя „боен план”. Има си причина за генералите в армията: влизат в бой с план, дори и най-простия, е по-добре, отколкото само да тичате и да се надявате  на най-доброто.

Направете списък на това, което трябва да се случи и кога. Вие бързо ще видите, че това е по-постижимо, отколкото си мислите.

Разделете решението на  серия от цели, а след това разделете целите в серия от задачи. Решете кога ще постигнете всяка задача и къде можете да получите малко помощ, и преди да се усетите, че ще имате страхотен план.

Дори само като план и работата за изпълнение на целите, често могат да направят решението още по-лесно, защото хората от които зависите ще са по-склонни Ви дадат допълнително време за решаване на вашите проблеми. Тези хора, като учители, шефове, а и кредиторите, ще се чувстват по-спокойни и опрощаващи, ако има план, който да им показва, че си сериозен.

Share This

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published.