Как се медитира?

Как се медитира?

Сигурно сте чували, че медитацията помага за справяне с различни житейски проблеми – стрес, гняв, тъга, липса на концентрация, здравословни проблеми и много други. За много хора тази практика носи някакво тайнство, приписвано само на далечни мъдреци от Изтока, които са способни да контролират напълно своето тяло и мисли. Не е необходимо да достигате такова мастерство, само няколко минути медитация на ден обаче ще подобри състоянието и ще ви накара да се чувствате по уравновесени и съвсем не е необходима чак толкова сложна техника, въпреки че ще ви се наложи да постигнете нещо първоначално невъзможно за съвременния човек – да не мислите изобщо!  Обичате да се шегувате със себе си, че не сте от големите мислители? Щом започнете да медитирате ще видите колко трудно е за човека да прогонва пробягващите мисли. В първоначалния етап ще забележите, че колкото и да се опитвате все се промъква някоя дори несъстоятелна мисъл или образ – прането, което ви очаква, картина от изминалия ден, разсъждения върху внезапен шум, усещания за леко потрепване в някой мускул – всяка част от вас ще ви саботира и ще ви кара да мислите, дори и мимолетно. Борбата с тези насечени мисли ще ви направи по-съзнателни за мисловния ви процес, за позицията на тялото, дишането ви и обкръжаващата среда. Как обаче да действате?

Meditation posture1. Заемане на позиция

Седнете на стол или с кръстосани крака на пода, каквото и да правите обаче гърбът ви трябва да е изправен, главата – също. Ако сте се привели, умът ви ще се изкриви също, защото тялото и умът са неразривно свързани. Ако тялото ви е добре балансирано, умът също ще бъде в баланс. За да си помогнете в изправянето, си представете, че главата ви се опитва да докосне небето.

2. Очи

Първоначално се опитайте да държите очите си отворени, защото със затворени е по-вероятно да позволите на ума ви да ви отвлече в мисли, спомени и визуализации. Отпуснете погледа си, не напрягайте очите. Ако все пак не можете да ги удържите и се напрягате с отворени, по-добре ги затворете, тъй като в медитацията вашето удобство стои на първо място. А и някои хора приемат затварянето на очите за много по-ефективно. Открийте сами кое е по-добро за вас!

3. Фокусиране

При нормални обстоятелства рядко запазваме съзнателност за настоящето. Често караме автомобила си като на автопилот, отвлечени сме от музиката в ушите, докато се возим в транспорта, четем книга в него, постоянно бягаме от настоящето. Достигаме до целта без да помним пътуването, а според мъдреците то е по-важно от самата цел. Медитацията е начин да се събудите за живота в процеса на неговото случване, а не в абстракциите на миналото или бъдещето. В ежедневието поставяме знак за равенство между фокуса и концентрацията. Второто използва ума като концентриран лъч светлина, но в медитацията това не е никак полезно, напротив – пречи. Да се фокусирате в медитацията означава да отделяте неангажиращо внимание на нещо, което сте поставили в центъра на съзнанието си. Обикновен техниката е да се фокусирате върху дишането, което е като естествена врата, свързваща вътрешния и външния на нас свят.

meditation-breath4. Дишане

Да обърнете внимание на дишането си е идеален начин да почувствате настоящия момент. Първоначално не правете нищо конкретно, само наблюдавайте, проследявайте вдишванията и издишванията си, оставете естествения ви ритъм на дишане. Като се почувствате достатъчно комфортно с медитацията можете да регулирате дишането си с диафрагмата – при вдишване коремът ви трябва да се издуе от избутването на диафрагмата надолу, а при издишване коремът се прибира навътре. Познат е и обратният метод, но той е за по-напреднали и изисква различна техника, която буквално приспива ума до състояние, в което излизането е малко по-трудно.

5. Броене

Ако имате трудности с фокусирането, бройте като дишате. Издишвайки отброявайте, едно, две и стигнете до четири. Върнете се пак към едно. В момента, в който забележите, че умът ви се е отвлякъл или вече достига 33, върнете се на едно – то ще се превърне в команда за завръщане към настоящия момент.

6. Мисли

Щом забележите нахлуването на мисли, нежно ги пуснете да си идат като се върнете на дишането. Не се опитвайте да ги спрете, това ще ви нервира. Представете си, че те са неканени гости на вашата врата: отбележете присъствието им и учтиво ги помолете да напуснат. После обърнете меката светлина на своето внимание към вашия дъх.

7. Емоции

Трудно е да се навлезе в медитация, ако трябва да се справяте със силни емоции. Това е, защото някои чувства разпръскват множество истории в главата ни. Особено гневът, срамът и страхът създават постоянно повтарящи се картини и сюжети, които е трудно да изгоним. Гневът и срамът ни карат да се връщаме към миналото и неговите събития. Страхът от своя страна поглежда към бъдещето с истории от типа „Ами ако..“

Начинът да се справите със силните емоции по време на медитация е да се фокусирате върху усещанията на тялото, породени от емоционалните, например при страх – стягането в областта на сърцето или горещите вълни в корема от гнева. Разсейте историите като се насочите върху тялото. По този начин ще уважите своите емоции и същевременно няма да задълбаете в събитийността им.

8. Тишина

Тишината е лечителска. Може би ще се изкушите да използвате медитационна музика, но нищо не може да бъде по-добро от тишината. Чрез музиката просто ще се опитате да заглушите мислите в ума си, няма да ги прогоните. Когато останете в пълна тишина, ще можете да наблюдавате по-добре ума си. В тишината вътрешният и външният свят се срещат, а вие си отпочивате. А и не ви ли се иска поне за миг да постоите в тишина? Днес това си е лукс!

9. Продължителност

Започнете с 10 минути и стойте по-дълго, само ако това време ви е недостатъчно. Не се насилвайте да стоите по-дълго, ако не сте готови за това. С времето ще почувствате нуждата да увеличите времето до 25 минути. Тази продължителност ще ви позволи да успокоите ума без да носи натоварване върху тялото. Много важно е да се отървете от всякакви предпоставки с думата „трябва“. Правете това, което е приятно за вас. Има хора, които обичат да стоят в продължение на час, други едва издържат 10 минути.

Meditationplace10. Място

Би било прекрасно да си създадете специално местенце за релаксация. Естествени материали, топли цветове, мека постелка, възглавнички, ароматни свещи, статуя на Буда дори – всичко това може да ви помогне да се отпуснете.

11. Наслаждение

Изключително важно е медитацията да ви доставя удоволствие. Можете да пробвате да застанете с лека усмивка. Бъдете добри към себе си! Започнете с кратко посядане всеки ден, така ще

Share This

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *