Как да се отървем от синините?

Как да се отървем от синините?

Вървите полузаспали към тоалетната или се опитвате да стигнете до сутрешното си кафе и сякаш всички мебели и ъгли се сблъскват с вас. Звучи ли ви познато? Ако е така, значи със сигурност и вие имате синини, които загрозяват външния ви вид или налагат ограничения на облеклото (няма как да облечете къса пола, ако имате огромна синина на крака!).

Синини се образуват, когато след удар се разбиват повърхностните кръвоносни съдове и кръвта се отича в околните тъкани. Вследствие на това се появява синьо-лилава маркировка. Тя ще изчезне от само себе си, но има няколко стъпки, които можете да предприемете, за да се отървете по-бързо от синината.

Поставянето на нещо студено върху синината ще намали подуването и ще помогне да се излекува по-бързо. Направете това възможно най-скоро, за да спрете уголемяването на синината. Прекаленото охлаждане на кожата около синината може да доведе до измръзване, затова го правете регулярно на всеки 15 минути.

Ако синината е особено болезнена, вземете болкоуспокояващи. Прочетете на листовката каква е препоръчителната доза. Можете да вземете профилактично една таблетка аспирин, който има противосъсирващо действие и ще предотврати образуването на тромби.

Разтрийте синината с оцет. Смесете равни количества оцет и топла вода и натъркайте върху контузената зона. Оцетът увеличава притока на кръв в близост до повърхността на кожата, така че може да помогне да се разсее кръвта, която е заседнала в насинената зона.

Яжте ананас. Бромелаинът, храносмилателен ензим, намиращ се в ананаса, разгражда протеините и кръвонасяданията в тъканите след нараняване.

Направете си превръзка с магданоз. Нарежете връзка магданоз на ситно, покрийте плътно насиненото място и увийте с еластична превръзка. Някои експерти твърдят, че магданозът намалява възпалението, успокоява болката и спомага синината да избледнее по-бързо.

Използвайте мехлем, който съдържа арника, и нанасяйте върху синината веднъж или два пъти на ден. Арниката е билка, която се препоръчва при синини и натъртвания. Тя съдържа съединение, което намалява възпалението и подуването.

Share This

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *