20 идеи за алтернативна употреба на бебешката пудра

20 идеи за алтернативна употреба на бебешката пудра

Бебешката пудра може да улесни живота ви в много направления, да видим:

1. Като шампоан

Бебешката пудра е идеална като сух шампоан. Напръскайте гребена си с малко пудра и срешете с него корените на косата. Пудрата премахва излишната мазнина и кара косата да изглежда като току-що измита, а в допълнение и мирише добре. Този метод е много подходящ за хора със светла или побеляла коса. Ако сте с тъмна – смесете натурално какао на прах с бебешката пудра, преди да се срешите с нея. Червенокосите могат да добавят канела,вместо какао. Косата ви ще мирише прекрасно и ще остане свежа до следващото измиване.

2. Шампоан за домашния любимец

Освен за хора, пудрата се оказва подходящ шампоан и за домашните любимци – котка или куче. Натъркайте малко пудра в козината им, оставете да престои малко и после я изчеткайте. Домашният любимец ще бъде повече от щастлив, че може да пропусне душа, а и ще мирише хубаво.

3. Премахване на пясък

През лятото имаме проблем с пренасяне на пясък от плажа в колата, по завивките, дрехите и т.н. Премахва се много по-лесно от влажните крака, като върху тях се поръси малко пудра.

4. Премахване на мазни петна

Ако се случи да получите мазно петно върху някоя дреха, покривка или друг плат, поръсете малко пудра върху памук и добре натъркайте петното с него. После само разтръскайте дрехата и изтупайте пудрата. Повторете докато петното бъде премахнато. След това можете просто да изперете дрехата в пералнята.

5. Отлепване на карти за игра

Особено картите пластик често залепват една за друга, улеснете играта или пасианса си със следния трик – сложете картите в найлонова торбичка с цип, сипете вътре малко пудра и разтръскайте хубаво пликчето, за да се разпредели равномерно пудрата по картите.

6. Разплитане на колиета

Едва ли можете да държите всичките си по-евтини верижки и синджирчета за врата в отделна опаковка, но дори и в собствено пликче, те често се оплитат и ви карат сутрин да се откажете да ги носите, защото нямате нерви да ги разплитате. Напудрете малко колиетата така, че прахът да навлезе във всички халкички на завързаната на възел част. Това ще ви помогне да отпуснете възела без да повредите верижката.

7. Предотвратяване на протривания

Напудрете всяка част от тялото, която обикновено получава наранявания по време на движение в следствие на триене в други части на тялото, в дрехи или обувки.

8. Облекчаване на болка от кола маска

Кола маската е идеален начин да се отървете от обезкосмяването без големи финансови харчове и чести процедури. Негативите обаче са болка и зачервена раздразнена кожа. Нанесете върху зоната, която ще обработвате, малко бебешка пудра. Това предварително ще намали влажността в кожата и ще помогне на кола маската по-лесно да се залепи за косъмчетата като същевременно ще предпази кожата.  Получавате комбинация от повече ефективност и по-малко болка.

9. Освежаване на обувки

Ако у дома си имате някой, чиито обувки понамирисват, можете да се отървете от миризмата пак с помощта на бебешката пудра. Просто напръскайте малко пудра в обувките и ги оставете за през нощта, на сутринта само изтупайте или я оставете вътре за наистина тежките случаи. Тя ще продължи да абсорбира влагата, оставяйки след себе си по-приятен аромат.

10. Предпазване на цветни луковици

Преди да засеете новите цветни луковици ги обработете с бебешка пудра. Сложете около 5-6 луковици в найлонова торбичка с цип заедно с три супени лъжици бебешка пудра и разтърсете хубаво. Пудрата ще покрие равномерно луковиците и ще ги предпази от изгниване, гризачи, молци и други, защото те е много вероятно да изядат вашите растения преди те да имат шанса да пораснат.

11. Освежаване на книги

Ако имате книги, които са събрали мухъл заради престой във влажна среда, можете да премахнете плесенния натрапник с малко бебешка пудра. Първо позволете на книгите да изсъхнат, после ги разгърнете и ги оставете да се проветрят. Щом изсъхнат, напръскайте с малко бебешка пудра между всяка страница, поставете книгите в изправено положение за няколко часа или по-добре за ден, ако желаете по-категорични резултати. Накрая само изтупайте пудрата, ще миришат по-добре и ще се освободят от опасната плесен.

12. Третиране на гумени ръкавици

Понякога гумените ръкавици, с които вършите домакинска работа залепват и са трудни за слагане и сваляне. Поръсването на бебешка пудра върху пръстите ви и малко вътре в самата ръкавица ще елиминира влагата, която прави ръкавиците лепкави.

13. Охлаждане на чаршафи

Когато си лягате през лятото, ще спите много по-приятно, ако чаршафите са по-хладни. Тънък слой бебешка пудра, нанесен преди лягане върху чаршафите, ще ви подари по-прохладни нощи. Бебешката пудра охлажда и освежава.

14. Борба с мравките

Особено ако сте си устроили пикник сред природата ще желаете да държите мравките далеч от храната и същевременно да не се натровите и вие . Наръсена по покривката пудра ще държи надалеч мравки и други буболечки.

15. За по-обемни мигли

Преди да нанесете спирала, напрашете леко миглите си с пудра, нанесена върху чиста четчица. Така миглите ви ще изглеждат по-обемни, освен това пудрата, както вече бе споменато, премахва излишната влага, затова гримът приляга по-добре и се задържа за по-дълго.

16. Охлаждане на кожата след бръснене

Бебешката пудра е чудесна алтернатива на афтършейва – охлажда и намалява зачервяванията, оставяйки чувство за копринена кожа. Това е чудесна алтернатива за чувствителна кожа.

17. Срещу скърцащ под

Само няколко години след поставянето си подовите настилки започват да издават необясними скърцащи звуци. Наръсете върху скърцашите места пудра и я заметете към пукнатините, същевременно така ще държите надалеч и някои видове буболечки.

18. Като дезодорант

Много дезодоранти съдържат химикали, които раздразняват чувствителната кожа, затова бебешката пудра може да бъде безвреден вариант за справяне с излишната пот. Бабите ви със сигурност не са ползвали днешните марки, а са наблягали на дезодорант под формата на пудра. Наръсете малко количество върху дланите си, натрийте добре пудрата в подмишниците си, за да не се полепи много по дрехите ви.

19. Освежаване на тъкани

Ако усещате неприятна миризма на влага в гардероба, наръсете бебешка пудра по ъглите му или сипете пудра в шишенце с дупчици и го оставете в гардероба да абсорбира влагата. За освежаване на килимите – наръсете върху килима пудра, оставете да действа за 15 минути и после изчистете с прахосмукачката.

20. Грижа за суха кожа

Досега обсъдихме влагоабсорбиращите свойства на пудрата, затова предложението да третирате суха кожа с нея ще ви се види странно. В този случай обаче бебешката пудра работи по обратния начин – облекчава сухата кожа, като я прави по-гладка и успокоена.

Share This

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published.