Как да помогнем на детето да преодолее страховете?

Как да помогнем на детето да преодолее страховете?

Много деца проявяват страх от тъмното, в което фантазират явяването на чудовища, вещици и всякакви други причудливи същества. Не подхранвайте страховете на децата си, нито се опитвайте да ги подиграете, помогнете им да ги преборят. Проявете разбиране, слушайте внимателно и помогнете на детето да премине отвъд страха.

Не съществува един единствен, гарантирано добър начин за преодоляване на страховете. Трябва да се съобразите с етапа на развитие на детето си и способността му да се справя със стрес.

Първо, разберете от какво точно се страхува детето. Малките деца все още откриват външния свят. Въображението им е в развитие и по този начин всичко, което видят или чуят в реалния живот, може да доведе до обрисуване на страшни образи в главата им.

Когато разберете какъв е проблемът, не го пренебрегвайте, дори и да ви се струва абсурден, за детето си е съвсем реален. Детето може да се преодолее страха си само с вашата любов и грижи. Пренебрегването само ще развие негативни чувства у детето.  Не изпращайте грешни послания към детето си, като се изказвате в следната форма: “Не бъди бебе”, “Не се плаши”, “Виж, приятелчето ти не е уплашено” и т.н. Това кара детето да смята, не е правилно човек да се страхува, което ще му постави задръжки и то ще спре да споделя страховете си. Кажете на детето си, че всичко е наред и страховете са нещо естествено, важното е как ги преодоляваме.  Обяснете му, също така, че е добре да споделя страховете си и да помоли за помощ, ако не може да се справи само с притесненията си.

Не се подигравайте със страховете на детето си. Подценяването на страховете няма да ги направи по-малко травматични, вместо това ще увеличи безпокойството и в същото време ще намали самочувствието на детето.

Не насилвайте детето да прави нещо, от което се страхува. Това само ще влоши страховете му. Позволете на детето да разполага с толкова време, колкото му е нужно, за да се приспособи и преодолее страха си. Помогнете му с цялата любов и грижа, на която сте способни.

Бъдете смелия модел за детето си. То винаги ще следва Вашите стъпки. Ако нещо Ви плаши, значи и него ще го е страх, ако му покажете, че не Ви е страх от нещо или някой, и то ще се почувства в безопасност.

Тъй като малките деца не могат да направят разлика между реалност и фантазия, може да се изплаши от някой герой, който е гледал по телевизията. Изключете страшните филмчета и обяснете на детето си каква е разликата между фантазия и реалност, а също така му обяснете, че героите от анимационните филми са нарисувани и не могат да дойдат при него.

Предложете на детето заедно да се разходите и огледате участъците от дома ви, където според него се крият страшните чудовища, вампири и т.н. Отворете всички врати, погледнете под леглото и осветете с фенерче всеки мрачен ъгъл, за да се увери, че нищо не се крие там. Ако то се плаши от необясними за него звуци, седнете и обяснете по разбираем и неосъдителен начин какво в действителност може да ги причинява.

Използвайте хумор, за да преодолеете страха. Накарайте детето да ви опише как изглежда чудовището, от което се страхува. Добавете глупави неща в този образ, като карирани гащи или нелепа шапка, и по този начин то вече няма да е толкова страшно.

Напълнете пулверизатор с вода, ванилия или лавандула, залепете на шишенцето:„спрей срещу вампири, чудовища или призраци” и обяснете на детето, че този аромат ще ги отблъсне далеч, не само защото се страхуват от водата, но и се разпадат от сладките аромати.

Може би бихте могли да се преструвате, че това въображаемо чудовище е много тъжно, защото си няма приятели, отключете съчувствието на детето. Когато придадете на чудовището нормална човешка чувствителност, това ще го направи по-привлекателно и по-безобидно.

Уверете се, че вашето дете знае колко много го обичате и че винаги ще бъдете до него, за да го предпазите!

Share This

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published.