Как да спасим задавящо се бебе?

Как да спасим задавящо се бебе?

Особено когато се касае за много малко бебе дори може да не забележите стандартните признаци на задавяне – кашляне, някакви движения, плач.  Проверете първо за вероятните причини за задавянето. Ако вие самият не сте родител или не сте отговорен за детето, поискайте от грижещия се за него разрешение за вашата намеса. В случай, че детето кашля, оставете го да продължи. Но ако бебе в съзнание не може да кашля, диша, плаче, това означава, че дихателните му пътища са блокирани. В този случай вие трябва да извършите животоспасяващи действия, които да освободят пътя на въздуха.

Спасяване на бебе в съзнание

За целта намерете кукла с подходящ размер, за да се упражните. Демонстрацията започва от 1:05 на видеото. Сложете бебето на ръката под лакътя, след това, за да го обърнете с лицето надолу, положете другата си ръка през средата на тялото, обгръщайки с длан зоната около брадичката, вратлето и ключиците на бебето. Обърнете много голямо внимание на действията на показващия. Не стискайте силно, само го придържайте. Наведете ръката си и я подпрете на бедрото ви, така главата на бебето ще сочи надолу на ниво по-ниско от това на гърдите. С меката долна възглавничка на другата свободна длан, направете пет  ударни натиска в зоната между лопатките на гърба на бебето. Дръжте пръстите си изправени в посока нагоре, за да не ударите главата на бебето.

После внимателно поставете същата свободна ръка по продължение на гърба на бебето с длан, придържаща главичката му, за да промените позицията – този път с лице нагоре. Пак си помогнете, поставяйки ръката си на бедрото, така няма да го изпуснете като извършвате животоспасяващите действия. Поставете два или три пръста на свободната си ръка в центъра на гръдната кост, направете пет натиска.

Чрез тези действия трябва да предизвикате кашляне, но ако детето още не дава абсолютно никакви признаци като плач, кашляне, продължете с тези серии до постигане на успех, не се отказвайте и не се паникьосвайте.

Дори и след като успешно се справите и причинителят на задавянето е изкаран, а детето вече диша нормално, свържете се с тел. 112 , защото меките тъкани на дихателните му пътища може да са наранени. Ако ви е трудно да извършите тези действия прави, можете да процедирате и от седнало положение, но при всички случаи трябва да държите главата на бебето по-ниско от гръдния му кош.

Спасяване на бебе в безсъзнание

Следващият случай, който ще разгледаме, е спасяване на бебе, което вече е загубило съзнание. Поставете бебето на плоска здрава повърхност – най-добре на пода или на здрава маса.  Пак се проверява за външни белези, които могат да покажат причинителя на задавянето или друг блокаж на дихателните пътища, който може да бъде отстранен с помощта на кутрето на ръката ви, но ако нищо не се вижда, трябва да преминете към животоспасяващи действия.

Техниката, използвана в този случай, е 30 сърдечни натиска, комбинирани с две обдишвания и междинна проверка за изхвърляне на чуждото тяло.

Първо, повдигнете брадичката, за да сте сигурни, че дихателният проблем не е следствие на лошо позициониране на главата. Ако бебето още е в безсъзнание, погледнете бързо в устата му. Направете две леки вдишвания в устата/нослето на бебето, върнете брадичката в позиция надолу, пак я върнете нагоре и пак обдишайте два пъти. Обикновено с вдишването на въздух вие е вероятно да придвижите предмета още навътре, затова преминавате веднага към компресия/натиск върху гръдния кош. За него има два метода: Първият е като поставите показалеца си на нивото на лявото зърно, средният и безименният пръст се позиционират изправени вертикално под него и оставайки на това ниво те извършват натиск с амплитуда от около сантиметър върху гръдната област. Извършват се 30 натиска. По-предпочитаният начин обаче е да обхванете с длани гръдния кош на бебето така, че палците ви да попаднат отгоре върху средата на гръдната кост. Сложете единия палец върху другия и направете 30 натиска. По този начин гръдният кош се притиска както от палците отгоре, така и от пръстите отдолу, което го прави много подходящ за буквално изпомпване на заседнал предмет. След 30 натиска проверете пак устата на детето дали не е излязъл чуждият предмет или течността. Ако пак нищо не виждате и бебето е в безсъзнание, пак направете две обдишвания. При положение, че няма повдигане на гърдите при вашите вдишвания, размърдайте пак  главата нагоре и надолу и пак направете две вдишвания. Ако пак не влиза въздух в гръдния кош, повторете 30 сърдечни натиска, след това пак проверявате устата (ако нещо е излязло, обирате го с кутрето, за да не се връща в трахеята на бебето), пак правите вдишвания и затваряте отново и отново цикъла до постигане на успех – идване в съзнание, възстановяване на дишането, отстраняване на предмета, кашляне и т.н. Запомнете, че е необходимо да комбинирате и трите елемента – натиск в гръдната област (компресии), проверка на дихателните пътища и обдишвания. Правете това до пристигането на медицинска помощ, дори и да не виждате напредък. Извършвайте всички действия внимателно, за да не нараните нежния бебешки скелет или органите.

Share This

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *