Как да преодолеем страха си от кучета?

Как да преодолеем страха си от кучета?

i20Кучетата са прекрасни и предани животни, но има хора, които изпитват неподправен ужас от тях. Този страх може да се дължи на неприятна случка в миналото или да е внушен от ужасяващи разкази, но каквато и да е причината, трябва поне да се опитате да се преборите с него. Факт е, че когато човек се страхува, нивото на адреналин се покачва, а пулсът се ускорява. Кучетата усещат тези реакции на тялото, но ги възприемат като заплаха и реагират защитно. Получава се „омагьосан кръг”, който само вие имате силата да прекъснете.

i17Помислете сериозно върху причините за страха ви – какво се е случило? Защо ви е страх дори от малки кутрета? Когато безпристрастно си изясните причините, ще осъзнаете, че сте позволили на едно озлобено и нещастно животно да промени представата ви за всички останали. Не забравяйте, кучето има също толкова основателни причини да се страхува от вас, колкото и вие! То е свикнало да гледа на човека като на приятел и източник на храна, (разбира се ситуацията е малко по-различна по отношение на бездомните кучета). Повтаряйте си „Кучето е приятел на човека!“ най-малко по пет пъти на ден – след като започнете да го казвате, ще започнете и да го вярвате.

Направете си списък с цели за постигане и постепенно, без да се насилвате, ги осъществявайте една по една. Съдържанието на списъка може да включва „погалване на кученце”, „гушване а кученце”, „разхождане на кученце” и т.н.

Отидете с кола до близкия парк или друго място, където се разхождат кучета и спрете така, че да можете да наблюдавате кучетата, без да излизате от колата. Правете това за поне 10 мин всяка седмица в продължение на 1 месец.

i19

Следващата стъпка е да слезете от колата. Отдалечете се на 2-3 метра от колата и наблюдавайте кучетата отстрани 10-15 минути. Не забравяйте да си повтаряте – кучето е най-добрият приятел на човека. Ако можете да се справите, паркирайте близо до входа на парка и застанете там, където водените на каишка кучета ще минават на близко разстояние от вас. Правете това всяка седмица в продължение на 1 месец.

През следващия месец се отдалечавайте все повече от колата. Добавяйте по метър със всяко идване, докато не стигнете входа на парка.

Вземете приятел с вас и влезте в парка. Нормално е все още да ви е страх от големите кучета, затова погледнете къде се събират дребните породи, отидете близо до тях и ги наблюдавайте поне 10 минути. Правете това всяка седмица и след около месец ще осъзнаете, че става все по-лесно за вас да сте в непосредствена близост с куче.

i18

Може да използвате същата техника и ако искате да помогнете на ваш близък да преодолее страховете си.

Сподели

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *