Митове за зареждането на мобилни телефони

Митове за зареждането на мобилни телефони

Все повече нараства процента на хората, използващи смартфони, а това означава и повишение на потреблението на мобилен Интернет, игри, всякакви социални и други приложения по всяко време и на все повече места.

Главният проблем със смартфоните е, че поради честата им и разнообразна употреба, батерията им пада бързо, затова винаги носим със себе си зарядни за колата, офиса и т.н. Всичко това доведе до появата на широко-разпространени митове. Дали всичко, казано за литиево-йонните батерии е вярно? На кои съвети можете да вярвате? Нека проверим.

  1. Мит 1: Никога да не се зарежда телефонът цяла нощ

Вероятно сте чували този мит, възникнал в зората на мобилните телефони. Да оставите телефона си включен в контакта за цяла нощ обаче не е никак проблематично. Технологиите са достигнали до ниво, при което батерията „знае“ кога е напълно заредена и прекратява процеса на зареждане, има и предпазни механизми за предпазване от тази евентуалност. Това, което в случая трябва да ви притеснява е прегряването. Ако оставяте телефона си да се заради за през нощта, осигурете му сравнително хладна зона, махнете от него всякакви облицовки, метални украшения и други аксесоари.

  1. Мит 2: Батерията трябва да падне на 0% преди да се зареди

В действителност ситуацията е точно обратната – пълното изтощаване на батерията преди зареждане я прави по-нестабилна. По-добре е да поддържате устройството си в стойности от 50-80% зареденост като го зареждате по няколко пъти през деня вместо да го оставите да стигне 0% и после да го заредите до 100%.

  1. Мит 3: Марката на зарядното не е от значение

Пътувате, в офиса сте и ви пада батерията, колега или познат ви предлага услужливо своето и както е в повечето случаи, след като жака на зарядното спокойно пасва на вашето устройство, вие невъзмутимо го използвате, независимо че може да е на друга марка. Препоръчително е да използвате зарядното, дошло в комплект с телефона, защото то отговаря на неговите изисквания за безопасност. Можете да си навлечете иначе опасности от развалена батерия до пожар.

  1. Мит 3: Изключването на телефона не е практично

Малко е досадно да изключвате телефона си, но според някои експерти това ще удължи живота на батерията ви. Това не означава, че сте длъжни да го изключвате всеки ден по няколко пъти, просто поне веднъж седмично го изключвайте.

  1. Мит 4: Телефонът е опасно да се използва, докато се зарежда

Този мит е разбит, но само с едно много важно уточнение – сигурността ви е гарантирана само от зарядно, сертифицираното от компанията производител на вашия телефон и никое друго. Митът има свой злощастен произход от зареждане с неподходящо зарядно, което води до експлозия в телефона или още по-зле – до токов удар за ползващия го в този момент. Въпреки че няма толкова голяма вероятност да се сбъдне подобен сценарии, по-добре не рискувайте.

Share This

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *