Как да изберем играчка за дете с аутизъм?

Как да изберем играчка за дете с аутизъм?

Да изберете играчка за дете, страдащо от аутизъм не е никак трудно, стига тя да доставя удоволствие на детето от една страна, а от друга да подпомага развитието и да отговаря на специфичните му нужди.

Потърсете играчки, които стимулират сетивата. Много деца с аутизъм имат проблем с възприятието и подобна играчка, над която детето ще има пълен контрол, е отличен начин да му се повлияе по незаплашителен начин. Такива играчки например са играчките с вдлъбнати и изпъкнали елементи, музикалните играчки и книжки, играчки, които имитират звуци, релефни книжки и др. Ако решите да купите книжка, изберете тази, която има твърди корици, за да не може детето да я скъса.

Изберете играчки, които помагат за развитието на социално взаимодействие. Да покажете на децата чрез играчки как да общуват със света е важен ритуал в израстването. За децата, страдащи от аутизъм, социално интерактивните играчки са още по-важни за подпомагане развитието на комуникационните механизми, които да им помогнат в общуването с останалата част от света. Настолните игри са отличен избор, особено когато цялото семейство се събере, за да играе заедно. Предвариелно пояснете и подчертайте, че загубата не е нещо неприятно и че може да се случи на всеки. Всички деца трябва да се усвоят тези умения, но при страдащите от аутизъм степента на неудовлетвореност при загуба може да бъде много голяма.

Намерете играчки, които развиват двигателните умения. Изобразителните изкуства са добър избор,  батутът също, но при второто се уверете, че е безопасен и винаги ще присъства възрастен, когато детето е на него. Постигането на баланс може да се окаже трудно, ако купите за детето триколка или велосипед. Ще  е необходимо много насърчение и търпение, както и разбирането, че може никога да не се научи.

Помислете за играчки, които подчертават или дават възможност за развитие на организационните умения. Играчките не са само за подпомагането и развитието на слабите страни, те също насърчават детето да надгражда върху силните си страни. Децата с аутизъм много често имат таланта да създават сложни системи. Можете да насърчите това умение чрез закупуването на играчки, които да им позволят проектирането на автомобил например или да изграждат сложни градове, космически станции и др. Строителните блокчета, конструктори, пъзели, къща за кукли и игри за мозъка са чудесен избор, само внимавайте за големината на частите и дали няма опасност от задавяне с тях.

Винаги се съобразявайте със степента на развитие и уменията на детето. То трябва да може да се справи с играчката, която ще му подарите. Не забравяйте, че няма „правилен” и „неправилен” начин за игра. Целта на играта и на играчките е да накарат детето да се отпусне и забавлява, а не да се държи по точно определен начин.

Share This

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published.