Как да предпазим децата от пасивно пушене?

Как да предпазим децата от пасивно пушене?

Ако Вие или някой в семейството Ви пуши, а имате деца, тогава е важно да се гарантира, че те не са получателите на вторичния цигарен дим или с други думи „пасивни пушачи”. Пасивното пушене доказано причинява редица заболявания: астма, рак и сърдечно-съдови болести. То е още по-вредно за децата, чиито бели дробове и имунна системи са още в процес на развитие.

i1

Естествено, най-ефективният начин да предпазите децата е да откажете цигарите възможно най-скоро. Това е трудно за изпълнение, но погледнете част от предимствата, които получавате, когато спрете да пушите:

  • Здраве за цялото семейство и най-важното – за децата.
  • По-малко респираторни заболявания при децата (и по-малко медицински сметки) за вас и за тях.
  • Чиста домашна среда, без пожълтяване на боята, без миризми.
  • По-чисти, по-здрави зъби и венци, които могат да ви спестят от сметките при зъболекаря.
  • По-чисти тапицерия, завеси, и огледала.
  • Без разходи за цигари.
  • Няма допълнителна изгаряния от цигари по мебели, плотове или подови настилки.

i5Ако не можете (или не искате) да откажете цигарите, тогава въведете правило да не се пуши вътре в дома ви. Пушенето на открито винаги е най-добрият избор. Димът ще се разсее много по-бързо и ще вредите само на себе си.

Когато ви дойдат гости, помолете ги да пушат навън. Това е вашият дом и вашето семейство, имате право да искате чиста среда за тях. Бъдете учтиви, но непреклонни и нека гостите знаят, че заради децата има стриктна политика “не на тютюнопушенето у дома”.

Никога не пушете в колата, дори и децата ви да не са с вас. Вредните съставки от цигарения дим се задържат и просмукват в тапицерията на седалките, вратите и тавана, а в толкова малко пространство направо се концентрират. Да свалите прозореца помага донякъде, но пък вятърът завихря дима право в лицата на децата.

Помолете човека, който се грижи за децата, когато вие сте заети, да не пуши в тяхно присъствие. Това звучи лесно, но ако става въпрос за бабата или дядото на децата, може да се сблъскате с неочаквани трудности, бъдете обаче твърди, заради здравето на децата си.

Share This

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *