Небостъргач от дърво?

Небостъргач от дърво?

Строежите от дърво не са новост за човечеството, но остават ограничени до по-ниски постройки като къщи, хижи, малки хотели и други по-скромни в мащабите си строежи. Столицата на Австрия, Виена обаче е на път да пренесе дървения строителен материал на съвсем различно ниво като даде зелена светлина за построяването на небостъргач от дърво.

Стандартните материали за небостъргачите са главно бетон и метал, предпочитани заради своята стабилност и устойчивост на атмосферни и сеизмични влияния. Във Виена изглежда нямат подобни притеснения и са се съсредоточили върху намаляване на емисиите от въглероден диоксид, които се освобождават при бетонното строителство. Създателят на проекта – Каролин Палфи потвърждава пред в. The Guardian, че чрез начинанието ѝ ще се спестят около 2.800 тона въглероден диоксид.

Със своите 84 метра и бюджет от 60 мил. евро сградата едва ли щеше да попадне в определението „небостъргач“, но благодарение на дървената си конструкция ще заеме световния връх като най-високата сграда, направена от дърво.

Основните притеснения, свързани със сградата, идват от пожарната във Виена, която вече е изразила своето негодувание, че проектът е презентиран на обществеността без да са разгледали подробните планове на сградата и евентуалните противопожарни мерки. Това ще се окаже и последното препятствие преди заключителното разпореждане за строителство.

Share This

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *