Как чрез акупресура да облекчим болките в стъпалата?

Как чрез акупресура да облекчим болките в стъпалата?

Болката в стъпалата е често срещан проблем при хора, които дълго време стоят прави, натоварват стъпалата си, носят неудобни обувки или извършват повтарящи се движения. За да облекчите болките в краката, може да се обърнете към похватите на традиционната китайска медицина. Акупресурата е подобна на акупунктурата, като и при двете техники се прилага стимулация на определени специфични части на тялото (точки), с цел облекчаване на болката. Разликата е, че в акупресура се използва пръст за оказване на натиск, вместо игли.

Описваме ви само три основни активни точки, тъй като акупресурата е сложна наука, а точките са една цялостна система, към която трябва да се подхожда с внимание, защото при начинаещите съществува реален риск, вместо да си помогнат, да си навредят.

За начало трябва да определите точно в коя част на стъпалата усещате болка. Ходилото е място с множество точки и трябва да определите мястото на болката, за да знаете върху коя точка да приложите акупресура.

Ако болката е в предната част на стъпалото, най-често помага притискането на точка № 30, която се намира под възглавничката на палеца на крака, между палеца и показалеца. Натиснете силно с палеца на ръката и задръжте колкото можете по-дълго – от 30 сек до 2мин.

Притиснете точка № 4, която се намира точно в центъра на възглавничката на палеца на крака Ви и задръжте между 30 сек и 2мин.

Ако болката е в задната част на стъпалото, потърсете точка № 9, като проследите вътрешния ръб на петата и се спрете точно под петата. Притиснете с палец и задръжте колкото можете по-дълго – от 30сек до 2мин. Това е много полезно за хора, които имат шипове на костите на ходилата.

Share This

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *