Как да определим тоналността на кожата си?

Как да определим тоналността на кожата си?

Точната тоналност на кожата е важна, както за избора на правилния грим – пудра, фон дьо тен, руж, червило и други, така и за носенето на дрехи и аксесоари, които подчертават красивото в нас. На пръв поглед е сравнително лесно да определите дали попадате в графата – светли, бледи, с лек тен или тъмни, но също толкова важно е да познавате подтона на вашата кожа.

Подтон на кожата

skinОсновно става въпрос за три вида подтон – студен, топъл и неутрален. Тенът може да се променя в зависимост от излагането на слънце и различни кожни състояния като розацея и акне, но подтонът си остава константен. Намирайки вашия подтон ще можете по-лесно да избирате козметиката и облеклото си така, че да изглеждате естествени и красиви. Когато избирате неподходящи основи, пудри и други продукти за кожата, може да добиете портокалов вид или да приличате на порцеланов призрак, оставяйки кожата на лицето в ярък контраст с останалата част от тялото. Налични са различни методи за определяне на тоналността на кожата, ще ви представим няколко бързи и лесни:

–          В случай че лесно образувате тен без да изгаряте, нивата на меланин (отговорен за оцветяването на кожата)във вас е по-високо и е по-вероятно да имате от жълт до маслинен, топъл подтон. Това важи за много хора от средиземноморски типаж, с африкански или индийски гени. Някои афроамериканци могат да имат абаносови кожи със студен подтон, но тези с цвят на кафе еспресо обикновено са в топлите нюанси.

–          Тези, които изгарят и получават минимален или никакъв тен, имат значително занижено количество меланин, проявяващо се в розов, червеникав студен подтон. Обикновено такива хора лесно се изчервяват или получават червени обриви. В тази категория могат да попаднат и хора с неутрален подтон, при положение че страдат  например от розацея, те спокойно могат да експериментират със студени до неутрални цветове и да намерят идеалното за себе си.

–          Маслиновата кожа обикновено изглежда пепелява до сива, което е резултат от жълтия подтон и сивия нюанс, характерен за всичките ѝ тоналности. Неутралните цветове са най-добри за този типаж, но можете да пробвате и по-топли.

–          Неутралните типажи нямат ясно разграничими покривни тонове. На тях им е най-лесно да открият своя тип грим, стоят им добре и най-голям набор от цветове.

–          undertoneskinНай-разпространеният тест за подтон на кожата е да погледнете на пряка слънчева светлина вените от вътрешната страна на китката си. Ако изглеждат сини или лилави, подтонът ви е в студения (син) спектър. Ако вените ви са зеленикави, това означава, че попадате в топлия (жълт) спектър. Хората с неутрален тон ще изпитат трудност да дефинират вените си и ту ще им се виждат сини, ту зелени. Можете да изпробвате и тест със злато или сребро. Намерете лист или плат в сребристо или съответно в златисто и вижте кой от двата ще прелее по-плавно в кожата около вътрешната страна на ръката или други части, които се излагат рядко на слънце. Задължително тестовете трябва да бъдат проведени на ярка слънчева светлина иначе ще получите некоректна представа.

Тестът е подходящ за всички, независимо от расата.

Съвет: Когато избирате пудра или фон дьо тен, тествайте го върху шията си. Ръцете ви са често в контакт със слънцето и с други фактори като време, различни препарати и т.н, а и са изпъстрени с венички и кожата е по-тънка по тях, отделно от това все пак тонът на лицето ви трябва да прелее в този на врата, затова най-разумно е да изпробвате грима именно върху него.

Сезони

В зависимост от комбинацията подтон+цвят на очи и коса ще определите своя сезон и подходящите за него цветове.

Хората с тъмни или побеляващи коси със студени отблясъци, с тъмни очи – тъмнокафяви, сиви,  тъмносини, сиво-кафяви или зелено-сиви в комбинация със студен подтон попадат в категорията Зима.

winter-colors

Претежателите на студен подтон в комбинация със светли коса и очи без ръждиви отблясъци са сезон Лято.

summer-color-palette

Есента идва с ръждива тъмна коса, тъмни очи и топъл подтон.

automn-colors

С топъл подтон и често предразположени към изгаряния без тен и към зачервявания са хората от сезон Пролет. Те имат светли коси и светли очи.

Spring-colors

Share This

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *