Алтернативни приложения на напитката кола

Алтернативни приложения на напитката кола

Колата е сладка напитка, която много хора употребяват в ненаситни количества и има спорна репутация – между любов и яростно отрицание. Но тя има и някои любопитни приложения:

  1. Премахване на ръжда

Ако имате у дома малки предмети обхванати от ръжда, потопете ги за през нощта в купа с кола и ги изтъркайте добре на сутринта. Колата ще разтвори ръждивите частици и почистването ще бъде много по-лесно. Разбира се, повече не можете да ползвате тази кола за пиене, иначе ще си имате среща с доктора! Хромирани крака на маса се почистват много лесно от ръждивите петна. Не забравяйте после да почистите предметите с препарат, ако не искате да лепнат и да привлекат насекоми.

  1. Почистване на прозорец

Заради цитрусовата киселина в нея колата е идеален препарат за прозорци. Изсипете на кърпа малко кола и избършете с нея прозореца. После го почистете с чиста навлажнена кърпа, за да отстраните захарите от колата.

  1. За мариноване на пилешко

Сипете малко кола в маринатата за пилешкото и ще получите ястие с карамелизиран вкус и лъскава коричка. Колата дава гланц и на пушената шунка.

  1. Като болкоуспокояващо

Колата неутрализира паренето от пипалата на медуза. А най-хубавото е, че може хората на плажа да не носят лосион за третиране на такива травми, но има много голяма вероятност да имат кола под ръка. Само изсипете колата върху засегнатото място и ще почувствате облекчение.  Другата алтернатива – урината – няма да ви е толкова приятна.

  1. Почистване на тигани и тенджери

Върху посудата се формира дебел пласт черна мръсотия, получена от претопляне или естествено обезцветяване заради киселинността в някои храни. Покрийте саждите с кола и поставете съда на ниска температура върху котлона (ако замърсяването е отвътре) или в печката (ако е отвън) . Ако замърсяването е върху външната страна на дъното, ще ви бъде по-трудно, защото няма да можете да го накиснете, изпробвайте потапяне в друг по-дълбок и голям съд, в който сте сипали кола. Нека замърсените тиган или тенджера постоят във фурната или на котлона за около час, а после измийте, както обикновено.

  1. Почистване на дрехи

Мазните петна са известни със своята трудоемкост. Потопете петната или целите дрехи в кола и после измийте с нормална програма. Помага и срещу петна от кръв и за ароматизиране на миризливи дрехи.

  1. Убиване на градински вредители

Поставете една плоска купичка с кола в градината, гадинките – охлюви, плужеци и други – ще дойдат да си пийнат, поканени от сладкия аромат и повече няма да излязат от купичката.

  1. Лечение на гадене

Ако ви се гади, изпийте бавно една чаша кола и би трябвало да ви мине. Приложимо е също при хора, които страдат от диария и болно гърло.

Share This

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *