Как да направим щампи с печати от плодове и зеленчуци?

Как да направим щампи с печати от плодове и зеленчуци?

Нашарете дрехи, платове, хартия и други повърхности с печати от плодове и зеленчуци. Методът е лесен за изпълнение както от възрастни, така и от деца.  Плодовете ще ви дадат естествена красива шарка.

От какво ще имате нужда:

Твърд и непускащ сок плод или зеленчук – ябълка, картоф, круша, чушка, изсушен лимон или портокал, целина и други.

Хартия – матирана и светла на цвят; може и плат – също по-добре да е светъл;

Голяма четка за боя;

Нож и/или белачка, може и формичка за сладки;

Дъска за рязане;

Боя – акрилна, темперна, ако ще правите щампи върху дрехи – използвайте боя за текстил;

Кухненска гъба (неизползвана);

Алуминиево фолио или голям пластмасов капак.

Метод 

Разрежете на две конкретния хранителен продукт върху дъската. Ако се забавлявате заедно с децата, вие извършете тази операция. Ако използвате картоф, можете да го издълбаете под формата на цветенце, кръстче или друго. Използвайте и формичка за сладки, за да изваете картофа – разделете го на две,  забийте на дълбоко формичката и изрежете по края заобикалящата я картофена обвивка, оставяйки само средата. Ябълката можете да я разполовите и да използвате натуралните ѝ извивки, за да нашарите бяла тениска с ябълки в различен цвят. От лимони също се получават красиви колелца. С основата на стеблата от целина стават разкошни розички. Ако съответният зеленчук или плод има семена, не забравяйте да ги отстраните.

    

Сложете гъбата върху алуминиевото фолио, нанесете върху нея боята с четка. Сега ще можете да използвате гъбата като обикновена мастилница. Преди да нанесете всеки печат, топнете го в гъбата. Ако желаете да я използвате пак за същата дейност, след като приключите, я измийте с вода и малко течен сапун.

Ако ще правите по-сложна щампа с много елементи, подредени в редица, шахматно, в колона или в друг ред, преди това нанесете върху листа с молив или върху плата с креда линиите, които ще следвате. След това по стандартния метод топвате печата в гъбата и го притискате силно към листа/ плата.

Развихрете въображението си с различни цветове, форми и модели!

Share This

Leave a Reply

Your email address will not be published.