Как да направим щампи с печати от плодове и зеленчуци?

Как да направим щампи с печати от плодове и зеленчуци?

Нашарете дрехи, платове, хартия и други повърхности с печати от плодове и зеленчуци. Методът е лесен за изпълнение както от възрастни, така и от деца.  Плодовете ще ви дадат естествена красива шарка.

От какво ще имате нужда:

Твърд и непускащ сок плод или зеленчук – ябълка, картоф, круша, чушка, изсушен лимон или портокал, целина и други.

Хартия – матирана и светла на цвят; може и плат – също по-добре да е светъл;

Голяма четка за боя;

Нож и/или белачка, може и формичка за сладки;

Дъска за рязане;

Боя – акрилна, темперна, ако ще правите щампи върху дрехи – използвайте боя за текстил;

Кухненска гъба (неизползвана);

Алуминиево фолио или голям пластмасов капак.

Метод 

stamppotato

stamp3

Разрежете на две конкретния хранителен продукт върху дъската. Ако се забавлявате заедно с децата, вие извършете тази операция. Ако използвате картоф, можете да го издълбаете под формата на цветенце, кръстче или друго. Използвайте и формичка за сладки, за да изваете картофа – разделете го на две,  забийте на дълбоко формичката и изрежете по края заобикалящата я картофена обвивка, оставяйки само средата. Ябълката можете да я разполовите и да използвате натуралните ѝ извивки, за да нашарите бяла тениска с ябълки в различен цвят. От лимони също се получават красиви колелца. С основата на стеблата от целина стават разкошни розички. Ако съответният зеленчук или плод има семена, не забравяйте да ги отстраните.

stamp2    stamp

Сложете гъбата върху алуминиевото фолио, нанесете върху нея боята с четка. Сега ще можете да използвате гъбата като обикновена мастилница. Преди да нанесете всеки печат, топнете го в гъбата. Ако желаете да я използвате пак за същата дейност, след като приключите, я измийте с вода и малко течен сапун.

Ако ще правите по-сложна щампа с много елементи, подредени в редица, шахматно, в колона или в друг ред, преди това нанесете върху листа с молив или върху плата с креда линиите, които ще следвате. След това по стандартния метод топвате печата в гъбата и го притискате силно към листа/ плата.

Развихрете въображението си с различни цветове, форми и модели!

Share This

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *