Как да печем сладки без да загарят отдолу?

Как да печем сладки без да загарят отдолу?

Правенето на сладки е комбинация от наука и изкуство, дори най-малката промяна в съставките или пропуск в инструкциите може да доведе до различни резултати. Затова четете внимателно преди да започнете и се подсигурете с всичко необходимо още от самото начало. Съвременните печки с вентилатор разпределят топлината равномерно, затова притежателите им може би нямат проблем със загарянето на сладките. Ако обаче вие имате обикновена печка, ви предлагаме някои съвети как да запазите печивата си от загаряне.

Стъпка 1

Печете сладките или бисквитките върху тежка, светла алуминиева тарелка без висока рамка. Наличието на вграден въздух в тавичката също е преимущество, защото така по-трудно ще прегрее от долните реотани.

Стъпка 2

Поставянето на хартия за печене също ще прибави изолация от прекаленото  нагряване и ще предостави равномерно изпичане. Можете да използвате и силиконова подложка за печене.

Стъпка 3

Печете сладките на по-горно ниво в печката така, че да са далеч от долните реотани.

Стъпка 4

Когато сладките вече добиват леко златист цвят, а трябва да станат по-кафяви, не се отделяйте от фурната, защото съвсем малко ще ги дели от изгарянето. Стойте и ги наблюдавайте, за да изключите фурната навреме.

Стъпка 5

Намерете си термометър (не живачен, а такъв за фурна) и ако въпреки всички тези мерки, сладките ви продължат да загарят, проверете реалната температура в печката по време на печене. Много е вероятно термостатът на печката да е повреден и тя да подава повече топлина.

Съвети:

Избягвайте тъмни тави – от тях сладките по-лесно добиват тъмен цвят.

Тавите с рамки спират температурния поток към сладките, което забавя печенето отгоре и докато чакате да се запекат, отдолу вече загарят.

От какво ще имате нужда:

Алуминиева напълно плоска тавичка

Хартия за печене

Силиконова подложка за печене

Готварски термометър за печка

Share This

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *