Как да си направим плодова батерия?

Как да си направим плодова батерия?

С помощта на плод (цитрусов), два пирона и жичка  можете да произведете ток за една крушка. Опитът е забавен, лесен и безопасен, а може и да бъде полезен за учащите.

Необходими предмети

–          Цитрусов плод – лимон, лайм, портокал или грейпфрут;

–          Медна тел, болт или кабел – около 5 см дълга;

–          Цинков пирон или болт, може галванизиран пирон – дълъг около 5 см;

–          Малка лампичка, може да е от развален коледен гирлянд, нека е със стърчащи кабелчета ( поне 5 см, достатъчно, че да можете да я закрепите за пироните).

Направа

  1. Поставете плода на масата и както е цял, леко го търкаляйте по повърхността, за да омекне малко и сокът да се разпредели  равномерно из него. Може и леко да го притиснете между дланите си, но внимавайте да не го сплескате.
  2. Забодете цинковите и медни пирони в плода така, че да са на 5 см един от друг, не бива да се докосват. Пироните трябва да навлизат в плода, но не трябва да излизат от другата страна.
  3. Отстранете изолацията от кабелите на малката крушка, за да можете да омотаете едната жичка около цинковия пирон (болт), другия – около медния. Ако искате да държите по здраво жичките, можете да ги закрепите с изолирбанд или с щипки.
  4. При свързването на жичката към втория пирон (болт) лампичката ще светне!

 Знаете ли, че…

–          Цитрусовите плодове съдържат киселина, която е проводник на електричество.

–          Ако имате мултиметър, можете да измерите тока, произведен от плодовата батерия- Измерете тока при различните плодове и си направете класация за стойностите им. Направете си и опита какво ще стане като промените разстоянието между пироните.

–          За да разберете колко е кисел даден плод, измерете с лакмус неговото pH.

Share This

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *