Каква е разликата между къпкейк и мъфин?

Каква е разликата между къпкейк и мъфин?

Поне на пръв поглед т.нар къпкейк изглежда като мъфин с украса, но това съвсем не е единствената разлика. Слагаме край на вашите терзания какво различава двете сладки изкушения, завладели в последните години и нашия пазар.

muffin
Външен вид и текстура

Да започнем с очевидното: мъфинът рядко има глазура, слага се понякога пудра захар, кокос, плодчета или друга фина декорация. Къпкейкът има богата украса от маслена глазура и всякакви други декорации с бонбони, плодчета, ядки и всичко друго, което може да роди фантазията. Освен това мъфинът обикновено прилича на гъба, защото излиза извън формичката по време на печене, образува коричка, която дори може леко да се напука, при къпкейкът пукнатините са нежелателни, кексчето остава с гладка и мека повърхност, рядко излиза извън формичката. Текстурата на мъфина е по-плътна, тежка, разделя се на големи буци, докато къпкейкът е лек, въздушен, с по-фина структура.

cupcakeПриложението на двата кейка също се различава – мъфинът често се консумира на закуска како хляб и както може да бъде  сладък, така и солен; къпкейкът е десерт, наподобяващ мини торта.

Съставки

Съотношението брашно:захар:мазнина е различно – за мъфина то е  2-3:1:1, а при къпкейка – 1:1:1. Изискванията за мазнината на мъфина са по-икономични – в повечето случаи се ползва растителна мазнина(слънчогледово олио). Къпкейкът има нужда от щедри количества омекотено масло. Относно млякото ролите са разменени – в къпкейкът се слага незначително количество или никакво мляко; в мъфините се слага много мляко. Брашното за мъфините може да бъде всякакъв вид в зависимост от рецептата, къпкейковете обаче изискват брашно, подходящо за кексове. В мъфините се сладка малко захар, докато в къпкейковете тя е основна съставка. 12 кексчета при мъфините ще употребят едно яйце, същият брой къпкейкове ще поеме две.

Метод на приготвяне

muffins (1) Colorful-Cupcakes

За мъфин – Влажните и сухите съставки се смесват в два отделни съда, а после сухите съставки се прибавят към течните, разбърква се бързо без необходимост от електрически уреди. Трябва да се формира плътна текстура с малки  буци.

За къпкейк – ще имате нужда от електрически уред, защото накрая трябва да се получи абсолютно хомогенна и гладка смес. Кремообразното масло се обърква със захарта, докато сместа не стане лека и въздушна, после се добавят яйцата, добавя се внимателно брашното и се обърква с по-леки движения.

Печене
Мъфините се пекат на висока температура, за да се получи коричка, а после градусите се намаляват. За печенето на къпкейковете се използва по-ниска и постоянна температура.

Share This

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *