Как да се предпазим, когато ползваме мобилен телефон?

Как да се предпазим, когато ползваме мобилен телефон?

След като Световната Здравна Асоциация обяви мобилните телефони за  канцерогенни – причиняващи рак (31.Май 2011г.),  въпросните устройства попаднаха в една категория с оловото и обработените газове.

Клетъчните телефони комуникират с помощта на сигнали в микровълновия спектър. Невидим поток от RF (радиочестотни) сигнали прониква през телата ни, когато устройството е в близост до нас и може да причини не само рак, а има и потенциала да повлияе на когнитивните функции на паметта и да предизвика дезориентация и виене на свят.

images78

Макар че има достатъчно изследвания, които показват, че може да има странични ефекти от употребата мобилен телефон, има и много изследвания, опровергаващи въздействията му върху здравето. Така или иначе няма да спрем използването на мобилните телефони, което е съвсем разбираемо – клетъчните телефони са удобни, и позволяват лесно и бързо да се свързвате с другите хора, да правите бизнес навсякъде, и да поддържате връзка по целия свят. Но поне можем да намалим вредното им влияние.

При възможност използвайте стационарен телефон. Когато сте в офиса или у дома не посягайте по навик към мобилния, ако до вас има стационарен телефон. Опитайте се да сведете използването на мобилен, само докато сте в движение или когато отговаряте на обаждане.

images81

Ограничете продължителността на вашите разговори по мобилния телефон. Използайте настройките на апарата и въведете лимит на разговорите. Продължителните разговори по мобилния телефон увеличава излагането на радиочестотни сигнали от вашето устройство,  дори разговор от две минути е показал влияние върху електрическите импулси на мозъка до един час след това.

Най-добрият начин да се предпазите, когато използвате мобилен телефон, е да създадете дистанция между вас и сигналите, излъчвани от телефона. Има няколко начина да направите това:

Използвайте устройство за свободни ръце (hands-free) или безжични слушалки, за да увеличите разстоянието между телефона и главата ви.

images80

Когато говорите, включете телефона на високоговорител. Опцията за конферентна връзка също е добра, тъй като ви позволява да държите телефона далеч от вас, докато говорите.

Изпращайте текстови съобщения, когато имате възможност за това, вместо да провеждате разговор.

Дръжте телефона далеч от себе си, когато набирате за да се свържете. Телефоните излъчват повече радиация, докато се свържат, така че просто гледайте екрана кога сте се свързали и след това преместете телефона до ухото си. Поради същата причина трябва да избягвате да се движите, докато говорите. Когато говорите в движение, телефонът ви излъчва повече радиация през цялото време, тъй като продължава да сканира, за да се справи с промените в позицията ви.

Ако искате нагледно да проследите влиянието на сигналите, излъчвани от мобилен телефон, може да гледате видеото:

Share This

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *