Как се премахва мастилено петно от дреха?

Как се премахва мастилено петно от дреха?

Премахването на петно от мастило върху дреха не е лесна задача, но е напълно възможно. От голямо значение е да се действа бързо, защото колкото по-застояло е едно петно, толкова по-трудно се премахва.

Ако току-що сте се изцапали с мастило, вземете хартиена кърпичка или салфетка и притиснете върху петното силно, за няколко секунди. Не търкайте! Разтъркването само ще размаже мастилото и ще направи петното по-голямо, докато натискът със салфетката ще попие част от влажното мастило и ще улесни премахването. му

Метод с алкохол или метилов спирт. Това е много ефикасно средство за премахване на пресни петна, тъй като неутрализира пигментите в мастилото. Сложете хартия или стара кърпа под петното. Напоете със спирт памучен тампон и притиснете силно към петното. Не търкайте. Повтаряйте с нов чист тампон до отстраняване на петното. След това изперете, както обикновено.

Метод с лак за коса. Сложете хартиена салфетка под петното и го напръскайте плътно с лак за коса. Лакът за коса ще разтвори мастилото, затова след напръскването попийте с влажна кърпа, без да търкате. Напръскайте отново и попийте. Уверете се, че сте попили цялото мастило преди да сложите дрехата за пране.

Метод с прясно мляко. Няма значение дали млякото ще е топло или студено, просто го сипете в купичка и накиснете петното в нея. Оставете така за 30 мин, после изперете дрехата.

Ако това е любимата ви дреха и не смеете да опитате сами, занесете я на химическо чистене. Попитайте дали имат опит в премахването на мастилена петна. По принцип това е добро решение за стари мастилени петна, тъй като в химическото чистене разполагат с много по-силни химикали, специално предназначени за справяне с такива проблеми.

Трябва да знаете, че сините мастила са по-лесно отстраними, докато черните в повечето случаи не могат да бъдат премахнати.

Share This

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published.