Любипитни факти за кучешките породи

Любипитни факти за кучешките породи

TitanicЗнаете ли, че три кучета са се спасили от Титаник – нюфаундленд, померан, пекинез. Дали това има нещо общо със способностите на дадените породи?

Имат ли породите кучета различни гени, които им дават предимство или обратното – са в техен минус? Да видим до какви изводи са стигнали специалистите по кучешкия свят, кинолозите.

1. Белгийските овчарки могат да надушат рак и други болести.

Широко известно е, че кучетата имат много добро обоняние, 100000 по-остро от нашето. Проучванията доказват, че белгийските овчарки могат да надушат рака на простатата. На кучетата са давани проби от урината на мъжете и те лесно разпознали кои имат рак. Явно раковите клетки изпускат определена миризма, която кучетата могат да разпознават след добро обучение. Познали са в 63 от 66 случая! Тези проучвания проведени от френски учен са представени на конференция на Американската урологична асоциация.

2. Бордър колитата, пуделите и немските овчарки са най-интелигентните кучета.

Ако искате интелигентно куче, изберете някоя от тези породи. Кучетата по начало носят интелекта на двегодишно дете и могат да разберат около 165 различни жеста, движения и думи. Афганската хрътка попада на дъното на класацията и минава за леко глупава. Това проучване е дело на Стенли Корен от Университета в Британска Колумбия.

3. Селективно възпроизвеждане

Вкусовете на потребителите и развъдниците са довели до създаването на различни породи кучета, които посрещат изискванията на пазара. Поради тази причина има ловджийски, овчарски кучета и пазачи. Проблемът е, че възпроизвеждането в рамките на една порода на расови животни води до кръвосмешения и оттам до генетично унаследими заболявания, характерни за всяка порода. Например голдън ретривърите са по-предразположени към развитие на рак, докато крал чарлс шпаньолите имат сърдечни болести. Експертите вече разсъждават за допълнителни селекции, които да преборят тези проблеми като при мопсовете, които трябва да бъдат кръстосани за получаване на по-големи муцуни, което се предполага, че ще смекчи дихателните им проблеми.

4. Специална порода за деца аутисти

Кръстоска между голден ретривър и пудел (голдън дудъл) се развъжда за подпомагане на деца с аутизъм. Изследванията показват, че тези кучета подобряват съня на децата и повлияват положително на поведенческото им състояние. Новата порода комбинира най-добрите качества от двете породи, познати със своя приятелски нрав, търпението, верността и преди всичко с толерантността им деца, които обичат да играят по-грубо. Тези кучета обогатяват живота на децата и им помагат да водят по-нормален живот.

5. Шоколадът може да убие куче!

Удоволствието за нас води до болест и дори смърт при кучетата. Разбира се всичко зависи и от килограмите на кучето и от поетото количество шоколад. Проблемът идва от съдържащия се в шоколада теобромин, който е токсичен за кучетата. Друга лоша идея е дадете на кучето ябълка или круша, в които са останали семки или им дадете самите тях, защото те съдържат арсеник, който води до фатални последствия при кучетата. Повече за храните, които са опасни за кучетата можете да намерите тук.

6. Породата нюфаундленд е най-добрият плувец

Породата е позната със своите лапи, които напомнят патешки крачета – между пръстите имат повече кожа, наподобяваща ципата на патешките плавници. Не у чудно защо са използвани от рибарите, за да дърпат мрежите от водата. Бреговата спасителна служба в някои държави разчита на тях за спасяване на хора от смразяващите води. Тяхното кожухче има двойна водонепропускаемост, което им помага да оцеляват в ледени води. Те са силни, любвеобилни, смели и верни, те са и отлични кучета пазачи. Единственият проблем е, ако искате да ги държите у дома в градски условия, защото те обожават вода и кал и ще ви е малко трудно да се справите с това.

7. Московски бездомни кучета

Освен че като нашите обикалят улиците и издирват храна, московските кучета са известни с познанията си за трафика. Тамошните кинолози явно имат по-засилен интерес към поведението на бездомните кучета и са установили любопитни умения, усвоени след години на адаптация в градски условия. Не само че те чакат на светофарите и пресичат културно, както понякога и нашите правят, за да засрамват пешеходците, московските кучета се случва и да ползват метрото като успяват да уцелят и правилната спирка.

8. Кучетата, които приличат повече на вълци живеят по-дълго

По принцип кучетата живеят средно по 15 години, но има вариации в зависимост от лицевата конструкция на всяка порода. Булдозите и мопсовете, имащи плоски муцуни, живеят по-кратко от другите. Тези, които приличат на директни наследници на вълците – с издължена муцуна, живеят и по-дълго. Най-дълго живялото куче е от породата куинсланд хилър на име Блуи, който доживял 29 години и 5 месеца.

Share This

Leave a Reply

Your email address will not be published.