Интересни сватбени церемонии по света

Интересни сватбени церемонии по света

В много части от света сватбата остава най-важното лично и едновременно обществено значимо събитие в живота на човека. Тя затвърждава единството между мъжа и жената, продължава семейните и затвърдените в общността религиозни и обредни традиции, създава и възпитава следващото поколение в установени порядки.

hinduИндийска гирляндна церемония

Вар Мала е една от най-важните традиционни индуски сватбени церемонии, на която булката и младоженецът си разменят гирлянди от цветя, за да почетат единството и разбирателството помежду си. Най-използваните цветя са рози, орхидеи и карамфили. Обикновено преди сватбата младоженците не са се виждали, всичко е организирано от родителите на двойката и от сватовници, които определят съвместимостта между бъдещата двойка във финансово и кастово отношение. Младоженците стоят близо до огън, бащата подава на младоженеца ръката на булката, а двамата бъдещи съпрузи се заклеват един пред друг на санскрит.

Sansankudo-SetЯпонска церемония със саке

Традиционните японски сватби се помещават в шинтоиско светилище, а младоженците участват в церемония с пиене на саке, наречена сан-сан-ку-до. Буквалният превод на ритуала е три-три-девет-пъти – двойката пие от три купички с различен размер по три пъти от всяка. В Япония нечетните числа се смятат за щастливи, особено числото 3. Най-малката чашка символизира небето, средната – земята, а най-голямата – човешкия род.

Турска церемония с къна

Тази церемония обикновено става нощта преди сватбата и отбелязва отделянето на булката от родния дом. Ръцете на младоженката внимателно се украсяват с къна, а върху главата ѝ се слага червено було.

kransekakeНорвежка сватбена торта

Кранзекаке е традиционна норвежка торта, която се прави на повечето сватби и други празници. Състои се от бадеми, захаросана глазура и яйчени белтъци. Подрежда се в пирамидална форма и се украсява в зависимост от повода.

Полски танц с пари

Чепек e монетен или паричен танц, който помага на младоженците да финансират сватбено пътешествие. Гостите хвърлят пари по танцуващите булка и младоженец, правейки кръг около тях. Много важен се оказва дългия воал на булката, тъй като гостите се стремят да трупат пари именно върху него.

Запалване на семейното огнище в Южна Африка

Родителите на младоженците взимат огън от своите огнища и заедно с обединените огънчета запалват огнището на новото семейство, за да свети и грее то с единната искра на двата сплотяващи се рода.

Австралийска купа на единството

Членовете но семейството поставят в купа различни многоцветни камъчета, за да подскажат, че всеки член е допринесъл за „цвета“ (персоналността) на младоженците. Всеки член на семейството е олицетворен от даден цвят и когато младата двойка разбърка купата, с това се формира нова мозайка от различни цветове.

Мексиканска цветна сватба

Булката определя цветова тема на сватбата, която ще се намеси във всеки важен сватбен предмет – от тортата до автомобила, с който младоженците ще се придвижат. В ритуалната зала, църквата или на партито навсякъде се слагат панделки и цветя в избрания цвят.

masaiКенийска церемония с плюене

Сред масаите в Кения съществува традицията бащата на булката да я заплюва буквално, което се смята, че трябва да донесе късмет и щастие в брака. По принцип в тази култура плюенето се смята за изключително обидно, но на сватба се посреща с одобрение.

Китайска нумерологична сватба

Китайците традиционно се съветват с нумеролог, монах и астролог за най-добрата дата за сватбата. За нещастни се смятат четните дати, а също и седмия лунен месец, когато се провежда фестивала на Гладния Дух.

Share This

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *