Зеленолистните зеленчуци – рецепта за здраве

Зеленолистните зеленчуци – рецепта за здраве

Основно правило в здравословното хранене е, че трябва да си осигурите количество зеленчуци, равняващо се на  две и половина чаши, а това включва и много зелении.

Зеленолистните зеленчуци са пълни с витамини, минерали и имунно стимулиращи фитохимикали.  Те са богати на фибри и са важен източник на енергия, особено когато се подлагате на диета. Фибрите от своя страна намаляват нивата на холестерола, понижават кръвното, балансират захарта в организма, като забавят абсорбацията на въглехидратите от кръвта. Това намалява риска от сърдечносъдови заболявания и диабет тип 2. Зелениите съдържат и много вода, което допринася и за по-красиви кожа и коса.

Различните видове зеле и особено къдравото зеле са богати на калции, което държи здравината на костите и зъбите, намалява риска от остеопороза. Калцият подобрява функцията на мускулите и регулира кръвното налягане.

В зеленийките се крият също витамин С, лутеин, зеаксантин, които намаляват риска от катаракта и дегенерация на мускулите. Витамин С помага на тялото да изгражда колаген, а той от своя страна е водещ в сухожилията, поддържащи гъвкавостта на ставите. По този начин се предпазвате от артрити, а кожата и косата изглеждат здрав и жизнени. Витамин С забавя загубата на костно вещество и понижава риска от фрактури.

Зелени растения като спанака съдържат бета-каротин, който помага за растежа и възстановяването на тъканите. Бета-каротинът предпазва кожата и от слънчевите лъчи, тялото от своя страна има свойството да превръща бета каротина във витамин А, което е много по-добър вариант, отколкото да го приемате изкуствено, тъй като предозирането на витамина води до нарушения в костите, черния дроб,нервната система, до родилни дефекти. Източниците на бета-каротин обаче са напълно безопасни, защото тялото само решава колко витамин А му е нужно.

Допълнително от зелените зеленчуци ще получите и фолиева киселина, която намалява риска от сърдечно-съдови заболявания и загуба на паметта. Фолиевата киселина помага и за продуцирането на серотонин от организма, което подобрява настроението и предотвратява депресивни състояния.

За поддържането на красива кожа заедно с витамин С помага и витамин Е, съдържащ се също в зелениите. Витамин Е освен това предпазва кожата от вредните слънчеви лъчи и понижава риска от катаракта и дегенерация на макулата в очите.

Въпреки полезните им свойства, има индивиди с чувствителен стомах, при които зеленолистните зеленчуци могат да предизвикат нарушения в храносмилането.  За хората, които взимат кръворазреждащи лекарства трябва да избягват зелениите с тъмни листа, защото те съдържат витамин К с основна роля в съсирването на кръвта.

Share This

Leave a Reply

Your email address will not be published.