Как да изберем подходящо филмче за детето?

Как да изберем подходящо филмче за детето?

images63Дали ни харесва или не, факт е, че децата прекарват по-голямата част от свободното си време пред телевизора. Питали ли сте се, дали анимационните филмчета, които гледат са подходящи за възрастта им и дали не объркват представите на детето за правилно и неправилно, за това, как трябва да се държи в училище и как да разговаря с приятелите си? Ето няколко съвета, които ще ви помогнат да изберете подходящи анимации за детето ви.

images62Преди още да пуснете анимация на детето, обяснете му, че това не са истински хора, а нарисувани герои. Това е изключително важно, колкото и абсурдно да ви се струва, защото повечето малки деца не правят разлика между случващото се в анимационните филмчета и реалността. Как и с какви примери ще обясните – всеки решава сам. Важното е след разговора, детето да е наясно, че ако си сложи покривката от масата като перелина и скочи от прозореца, няма да полети като Батман или Супермен например, а ще се нарани много сериозно. Възрастните дори не могат да си представят какви идеи се въртят в детската глава, докато малчуганът гледа привидно безобидни филмчета, като например „Том и Джери”.

images60Проверете за каква възрастова категория е предназначено детското. В България законът изисква да се предупреждава, ако филмът не е подходящ за лица под 12 год. или ако може да се гледа от малки деца, но с одобрение от родител. Тези ограничения не се слагат без причина, така че се съобразете с тях.

Всеки родител има различна представа за това, кое е и кое не е подходящо за детето му, затова изгледайте част от филмчето или ако е сериал, изгледайте някой от епизодите лично. Обърнете внимание на думите и тона на героите в него, следете за прояви на жестокост, агресия, обидни епитети и др. Повечето деца научават обидни епитети от рода на „тъпанар”, „гадняр”, „глупак”, „смотаняк” и т.н. именно от детски анимационни филмчета.

Share This

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *