Туризъм на националния празник – 3-ти март

Туризъм на националния празник – 3-ти март

В действителност това е датата на подписване на Санстефанския мирен договор, с който се осъществява макар и за кратко българския национален идеал и се слага началото на Третата българска държава. В следващите години след Освобождението именно тази Санстефанска карта чертае българските политически интереси.  Няма нищо по-хубаво да отбележите този ден по по-специален начин, вместо само да се радвате на дарения почивен ден или да го отбележите като поредната дата в календара. Метеорологичната прогноза вещае  влажни, но топли дни – имате идеална възможност да съчетаете празника с туризъм, особено ако желаете да обогатите знанията си по история и тези на вашите наследници.

  1. Ако се отправите към „заветния връх“ Шипка там ви очакват на 3-ти март традиционните церемонии с полагане на венци, преход за спортен тонус, а освен това ще имате възможност да разгледате изложбата в паметника, включваща и легендарното Самарско знаме. Подгответе си по-дебело облекло – на върха винаги е по-студено и вертровито.
  2. Друга възстановка ви очаква в Плевен, СОУ „Ангел Кънчев“, където ще се пресъздадат събитията около капитулацията на турския гарнизон през 1877г.
  3. Освобождението на Видин също ще бъде отбелязано подобаващо на 3-ти март в центъра на града.
  4. Във Велики Преслав НД Традиция организира възстановка на битката за освобождение на града.

Специално за празника можете да поемете по подбалканските пътища и да посетите възрожденските градове Панагюрище, Копривщица, Калофер, Карлово или да си направите разходка из стария Пловдив. Златоград и Велико Търново също ще ви посрещнат с духа на Възраждането. Велико Търново обещава да зарадва гостите на града и с прочутото си шоу “Звук и светлина”. Посетете и първия освободен български град – Свищов, където всяка година на празника младежи преплуват в река Дунав до Румъния. Имайте обаче предвид, че много етнографски и исторически музеи могат да бъдат затворени заради празника. Например във вторник, когато се пада и Националният празник, в Копривщица почивни дни имат къщите музеите на Любен Каравелов, на Георги Бенковски, Лютовата къща, но затова пък ви очаква възстановка на освобождението на града и празничен концерт. Такъв е и случаят с Националния исторически музей в София, който има официален почивен ден на 3-ти март.

Ако решите да се отправите към историческа местност, за която знаете, че ще отбележи празника с чествания и възстановки, тръгнете по-рано, защото повечето събития са преди обед – между 10 и 11.30.

Share This

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *