Какво символизира Българското знаме?

Какво символизира Българското знаме?

На националния празник – 3-ти март – много българи ще развеят националния флаг в израз на родолюбие и дълбока почит към тези, които са дали живота си за свободата на България.

Но колко от вас знаят защо знамето ни е точно в тези три цвята, какъв е техният символизъм, кой пръв е развял флага, превърнал се в модел за Националния флаг на Република България?

Преди приемането на Християнството българите са използвали конска опашка като военно знаме. След покръстването у нас започват да се използват знамена, подобни на византийските, основно червен правоъгълник с жълт кръст. За първи път в края на XIII-ти век и преобладаващо от XIV нататък чуждестранните източници посочват България с изображение на изправен на задните си лапи лъв с корона, а даже и с три лъва. По времето на османското владичество хайдутите и войводите често използват зелени знамена с изобразен златен лъв и различни надписи, от които най-известен е надписът „Свобода или смърт“.

images57

OLYMPUS DIGITAL CAMERAПървото знаме с цветовете зелено, бяло и червено, подредени хоризонтално, се използва през 1861-1862 г. от двете Български легии на великия български революционер Георги Раковски. Основното знаме на Българското опълчение – Самарското знаме , също е било в три цвята – червен, бял и син.

За първообраз на българското знаме се счита знамето, ушито от Стиляна Параскевова – дъщерята на Иван Параскевов  и предадено на българските доброволци, участващи в Руско-турската война. То е квадратно, с избродиран лъв и надпис „БЪЛГАРИЯ“ в средата. Това знаме днес е част от колекцията знамена на Националния Военноисторически Музей.

images56

От 1879г. Българското знаме е съставено от бял, зелен и червен цвят, разположени в този ред един под друг. Какво символизират тези цветове? И до днес няма единодушие по въпроса какво означава всеки цвят и разположението им. Смята се, че белият цвят е символ на свободата и духовенството, зеленият – на работниците и земеделието, а червеното – на воините и войната. На първо място в Българския флаг е поставен символът на свободата, а червеното, символът на войната е най-отдолу. Така е в мирно време, но по време на война, българите обръщат знамената си и червения цвят застава най-отгоре!

А ето и какво е записано в днешните учебници: „Белият цвят олицетворява свободата, зеленият – зелените гори и полета на България, а червеното – кръвта на загиналите за свободата на България герои и жертви.“

Сподели

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *