Как да преодолеем пролетната умора?

Как да преодолеем пролетната умора?

През пролетта всеки втори се оплаква от отпадналост, чувства се уморен през цялото време и му липсва мотивация и желание за работа. Това са само част от симптомите на пролетната умора, но добрата новина е, че с няколко прости промени в начина ви на живот можете да противодействате на ефектите на умората  в рамките на няколко дни. За случаи, в които умората е поради медицински причини (като сънна апнея или депресия) са необходими специални процедури и/или лечение.

Лягайте си навреме! Средностатистическият българин често оставя почивката на заден план или съкращава времето за сън поради многото задължения и стреса на ежедневието. Ако стресът ви пречи да спите, намерете начин да решите този проблем – било с хомеопатични хапчета за сън, успокояващ билков чай или каквото прецените, че е добре за вас. Редовното лишаване от сън засилва симптомите на пролетната умора. Няма заместител на добрия нощен сън, затова е много важно да спите и да си почивате пълноценно.

Woman Sleeping

Правете упражнения! Това ще повдигне тонуса ви и ще ви зареди с енергия за целия ден. Ползите от упражненията са много – чувствате се по-добре, изглеждате по-добре и сте по-здрави. Изследванията показват, че дори и 30 минути упражнения може да окажат голямо влияние върху нивото на умора. Ползите от упражненията са значителни за хора, които нямат установени навици да правят упражнения, така че ако не сте физически активни, опитайте се да тренирате редовно с цел да се преборите с чувството за постоянна умора.

images53

Хранете се правилно! Начинът, по който човек яде, оказва сериозно влияние върху количеството енергия, които той има през целия ден. Като цяло, спазвайте умерена диета, богата на здравословни въглехидрати и протеини – това ще ви осигури трайна енергия през целия ден. От друга страна, неправилното хранене (например, с богати на мазнини храни, претоварване с месна храна всеки ден или пренебрегването на важни хранителни вещества) могат да ви оставят усещане за подуване или липса на сили и енергия. Не забравяйте, че вие сте това, което ядете, затова спазвайте здравословна и балансирана диета – ще се чувствате здрави, балансирани и без умора.

images54

Дръжте нивата на стрес ниски! Aко гоните краен срок в работата, имате куп задължения вкъщи, шофирате в задръстване и телефонът ви постоянно звъни, трябва да знаете, че тези източници на стрес могат да доведат до различни дългосрочни проблеми, включително да засилят ефекта на пролетната умора. Високите нива на  стрес объркват нормалните функции на организма, което води до физическо и емоционално изтощение и може да изчерпи енергията ви  така, че да се почувствате напълно претоварени. В допълнение, стресът често е причина за много други проблеми, включително главоболие, тревожност, хранителни разстройства и др.

images55

За съжаление, стресът е нещо, с което почти всеки трябва да се справи. От друга страна, тъй като стресът е често срещано оплакване, има голямо разнообразие на методи за справяне със стреса. Например, много онлайн ръководства (с различно качество) за управление на стреса могат да бъдат намерени в интернет пространството.  За най-добър съвет говорете с вашия лекар.

Използвайте енергийните стимуланти пестеливо! Стимуланти като кафе, чай, енергийни напитки и ампули могат да ви дадат бързо чувството за „прилив” на енергия, но не са добра идея в дългосрочен план. Те могат да доведат до ниско-енергийни периоди (или “катастрофи”), когато стимулиращият им ефект намалее. В екстремни случаи, може да ги вземете, но само за да се постигне “нормално” ниво на енергия.

Никога не се обръщайте към наркотици или незаконни стимуланти (като кокаин, амфетамини и т.н.) , за да получите енергията от която се нуждаете!

Share This

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *