Как да отучим котката от уринирането из къщи?

Как да отучим котката от уринирането из къщи?

Телесните течности на всяко същество, особено като застоят, издават неприятна, дори непоносима миризма, а тази на котките е специфична и трудна за премахване. Тя се просмуква в мебелите, дрехите, подовите настилки – имате чувството, че ви преследва и извън дома ви. Да се карате на любимеца си и да чистите след него не е генерално решение на вашия проблем. Много често откриването на причината животинчето да избягва собствената си тоалетна има главна роля в намиране на решение.

Причини

Котка, която уринира из къщата, има медицински или поведенчески проблем. Що се отнася до здравословни проблеми, може да се касае за бъбречна инфекция или инфектиране на пикочния мехур. Заведете котката на ветеринар, за да изключите евентуалните медицински проблеми. Ако става въпрос за поведенчески нарушения, трябва да откриете причината за това. Всякакъв вид стрес може да направи така, че котката да спре да посещава тоалетната си, особено ако я свързва с травматично за нея преживяване. Ако наскоро сте се преместили, имате нов член на семейството или сте въвели в дома си друг домашен любимец, котката може да се почувства застрашена.

Понякога в търсенето на причини игнорираме очевидното – неприятната тоалетна. Замислете се, вие бихте ли използвали за тоалирането си нещо на вам неприятно? Вземете под внимание факта, че котките са чистофайни животни и някои от тях са много педантични по отношение на тоалетните си.

Освен лошата и непостоянна поддръжка, причините за ненавистта на котката към тоалетната могат да бъдат: некомфортно за котката разположение, внезапна смяна на мястото, смяна на самата тоалетна, непосредствена близост на неприятни за котката миризми като препарати и други, необходимостта да дели една тоалетна с друга котка. Обърнете внимание също, че котка с отрязани нокти ще има нужда от друг тип тоалетна, направена от по-меки материали като хартия например. Понякога решението на проблема идва с подмяната на старата тоалетна или преместването ѝ в друга част от жилището.

Взимане на мерки

След като сте изолирали вероятните причинители на състоянието, време е да се заемете с промяна на котешкото поведение. Това разбира се ще отнеме време.

Ако имате повече от една котка, вземете за всяка отделна тоалетна, известно време ги дръжте отделени и постепенно ги доближавайте една до друга, докато свикнат с присъствието си и индивидуалната си миризма.  В случай, че имате друг домашен любимец, бебе или у вас се е нанесъл нов обитател, дайте време на котката да го/я опознае. Отделяйте достатъчно внимание на мъркащия си любимец, може би има нужда точно от вашата любов и уверение, че е важна част от семейството. Преместването в нов дом представлява голям стрес за животните, за разлика от нас те усещат силно миризмите на предишните обитатели, а в най-голяма степен – на други животни. За да се справите с този проблем, трябва да премахнете всички наслоени миризми.

Ако котката вече се е изхождала на дадено място, тя ще продължи да се връща към него, затова трябва да премахнете миризмата. Урината трябва да бъде почиствана веднага. Първо почистете мястото с хартиена кърпа, после минете с дезинфектант. Не използвайте такъв със съдържание на амоняк, защото миризмата му се доближава до тази на урината и котката ще продължи да посещава по малка нужда това място. Препарат с портокалова миризма е много подходящ, защото котките ненавиждат миризмата на цитруси и ги избягват. Можете да си направите домашен препарат от настъргани портокалови кори или да прибегнете към добрата стара формула с топла вода и оцет. Тези два домашни препарата са евтини и не съдържат токсини.

Използване на разтвор с оцет

Смесете 3 части вода с една час оцет и ги сипете в шише с пулверизатор.  Първо почистете пода от урината с хартиена кърпа, а след това напръскайте с разтвора замърсената зона, оставете да подейства. Попийте оцета с кърпа  и оставете пода да изсъхне, а щом вече е сух, поръсете върху зоната сода бикарбонат. След това отгоре излейте кислородна вода или веро, вземете четка и изтъркайте пода – това ще убие всякакви бактерии, оставени от котешката урина.  Като изтъркате хубаво, попийте с хартиени кърпи и оставете да изсъхне. Този метод работи най-добре на дървен под или плочки, но става и за килими и мокети. Погрижете се да почистите всеки милиметър, дори и да не усещате урината, бъдете сигурни, че котката ще я надуши. Обмислете и варианта да занесете на мястото малко храна и/или купичката с вода – котката не би пишкала там, където се храни. Друго решение е върху мястото да сложите алуминиево фолио – котките мразят текстурата му и звука, който издава.

Домашен цитрусов препарат

Както вече бе споменато, котките мразят миризмата на цитруси, не се знае защо. Този разтвор няма да премахне миризмата, но ще предотврати завръщането на котката на това място с намерение на се изходи. Дори ако нямате котка, можете да използвате същия препарат, за да държите бездомните котки или котките на съседа далеч от вашия двор или тераса.

Оставете две чаши вода да заврят, прибавете една чаена чаша настъргани обелки от портокал, лимон и/или друг цитрус. Оставете да ври на среден огън за 20 минути, премахнете после от котлона и оставете да изстине. Щом това стане, изсипете течността в бутилка с пулверизатор. Прибавете в нея и две чаени лъжици лимонов сок и изстискайте малко веро (препоръчително с миризма на лимон), разклатете шишето добре. С този разтвор можете да напръскате мебели, стени, части от пода, които искате котката да избягва.

Share This

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *