Как да възстановим килима след изгаряне с цигара?

Как да възстановим килима след изгаряне с цигара?

Пушенето нерядко е придружено с малки инциденти като изгаряне на килима, същите щети могат да се получат и с други запалителни предмети. Има обаче практичен и достъпен начин да поправите изгарянията, без да се налага да заменяте повредения килим.  Методът се свежда до подмяна на изгорелите влакна.  Ако изгарянията са по-големи, като от ютия например, този вариант няма да е подходящ.

images42

Необходими са ви само малка ножичка (за маникюр например) и моментно лепило. С помощта на ножичката изрежете изгорелите влакна до където стига изгарянето. Ако имате късмет и се окаже, че влакната са само опърлени по връхчетата, внимателно ги изрежете, като се стремите да отнемате минимално количество от всяко влакно. После загладете ресните и ще видите, че дори няма да се вижда точно кои реснички са по-къси.

images41

Ако се наложи да отстраните целите влакна, ще забележите, че се образува малко голо петънце в килима. За да го прикриете ще е необходимо да го запълните. Отрежете необходимото количество от някое скрито място на килима, например ако част от него се намира под дивана, или под масивен крак на маса. Подредете в пръстите си влакната, като се опитвате да наподобите разположението им на килима. Намажете дъното на дупчицата с лепило и сложете вътре новите реснички. Притиснете и задръжте за малко.

images45

Сподели

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *