Тодоров ден – обичаи и състезания

Тодоров ден – обичаи и състезания

Тодоров ден или Конски Великден е един от празниците с плаваща дата в календара – винаги се чества в първата събота от началото на Великия пост. Тази седмица поста започна на 23-ти, а Тодоров ден ще бъде на 28-ми.

Традицията, както винаги мълчи за връзката на християнските светци с подобни обичаи. Православната църква е канонизирала шестима светци с името Тодор. Първите най-известни са от т.нар воини на вярата – св. Тодор Тирон и св. Тодор Стратилат (римски войници), подобна роля има и св. Тодор Студит. Другите трима Тодоровци носят монашеско звание – св. Тодор Сикеот, св. Тодор Трихина и св. Тодор Освещени. От всички тях най-популярна е историята на св. Тодор Тирон, чийто подвиг към вярата идва близо 50 години след смъртта му. Легендата разказва, че византийският император Юлиан Отстъпник  (332-363г.) поддържал езичеството в империята и презирал християните, щом настъпил Великият пост, му хрумнало да се подиграе с християнското население като нареди всички постни храни на пазара да бъдат напръскани с кръв, та да се облажат и така да съгрешат към спрямо своя Бог християните. Планът му бил осуетен именно от св.Теодор Тирон, който се явил на цариградския епископ Евдоксий и го предупредил за заговора. Новината се разпространила и християните се приготвили предварително с жито, а императорът се посрамил и по принуда оставил на градския пазар неосквернена стока. Народните предания твърдят още, че на този ден св.Тодор навличал девет кожуха, мятал се на белия си кон и отивал от Бога да измолва идването на лятото.

Съчетаването на почитта към светците с име Тодор и почитта към конете трябва да се търси в съвпадение във времето между езическите чествания и християнските. Зимата е време, в което обикновено в миналото не са се водили битки, а с настъпването на пролетта се е налагала проверка на кавалерията – отсявали са се най-добрите ездачи и най-здравите коне, това е спомагало за по-добрата военна подготовка и актуализация на уменията. В българския етнос любовта към конете е изразена от две страни – от траките и от т.нар прабългари, затова не е чудно наличието на подобен празник.

На този ден обичаят предвижда месене на обреден хляб, разбира се най-добре във формата на подкова, който ще се раздава за здраве на конете. Виждате колко е видна любовта към грациозното животно, може би поради ясното съзнание, че без здрави коне, силната войска е невъзможна. Отделно от хляба в някои райони на страната се вари царевица, в други – грах, приготвеното се носи в църквата, а ако нещо остане се ръси по нивите за плодородие. Независимо от вида си варените зрънца символизират засяването на нивите и молбата за берекет. Пак със същата идея младостта и силата заемат основна роля на този ден, изразени както в ездачите и техните коне, така и в младите жени (моми и млади невести), които участват в обредите.

Най-известният обред е кушията – традиционните надбягвания с коне. Победният кон се кичи с венци, тръгва на триумфен поход през населеното място и се прибира в дома на господаря си посрещнат от млада мома или невеста от семейството. Разбира се, няма как да пропуснем задължителната музика и хора.

Вие също можете да отбележите този ден подобаващо като посетите някоя от многото организирани кушии по всички български краища.

Много посетени ще бъдат кушиите в село Бачево, Разлог, където празника се чества с особена почит. Домакините са подготвили на 28-ми февруари пълна програма, включваща кушии, както за селски, така и за расови коне; ще се насладите освен на надбягването, така и на церемония по награждаване и празничен концерт.

В Априлци, Ловешко също ще очакват гости за традиционните кушии, предвидени са награди за победителите, а също и поощрителни награди за всички участници.

Заповядайте и във Вършец на Синчово поле, където се предвижда и конкурс за „Най-красив кон”.

Кушии ви очакват и в местността Калкас („Под дигата“), община Перник  в 10ч. сутринта, събота.

Община Асеновград ще се представи с надбягвания в село Конуш (9ч.) и в местността „Св. Тодор“ (11ч.).

В Криводол също ще има кушии в 10ч. в две категории – коне и конски впряг.

Потърсете данни за кушии в Интернет или разпитайте роднини и приятели за предстоящото събитие в избрана от вас община. Тази година Ботевград и Тунджа са отменили провеждането на състезания.

Share This

Leave a Reply

Your email address will not be published.