4 начина да избелим зъбите си у дома

4 начина да избелим зъбите си у дома

Белите зъби са знак за добро здраве и лична хигиена, освен това имат съществен принос за красивата усмивка. Ако зъбите ви не са толкова бели, колкото бихте искали да бъдат, предлагаме ви четири начина да ги избелите у дома.

Ленти за избелване. Когато избирате ленти за избелване на зъбите, обърнете внимание на съдържанието. Лентите трябва да са одобрени от Българския Зъболекарски Съюз (БЗС)  и не трябва да съдържат хлорен диоксид, който може да повреди емайла на вашите зъби. Избелващите ленти трябва да са направени от полиетилен. Можете да ги намерите в близката аптека, в интернет магазини или дори в големите супермаркети. Комплектът съдържа две ленти – една за зъбите на долната челюст и една за зъбите на горната. Средната цена на избелващите на ленти е около 75 лева.

Преди да отворите комплекта и да го използвате, внимателно прочетете инструкциите. Има малки разлики между различните марки, така че проверете инструкциите, за да видите как се борави с лентите, колко дълго трябва да престоят върху зъбите и колко често да се използват. Някои ленти трябва да бъдат изплюти след употреба, докато други просто ще се разтворят в устата ви след определеното време.

Избелващ гел и паста. Намерете одобрен от БЗС избелващ гел и прочетете инструкциите. Употребата му е проста – средно по два пъти на ден в продължение на 14 дни изтърквате зъбите си като с обикновена паста. Има комплекти с избелващ гел, които съдържат уред за лазерно активиране. Внимавайте, когато използвате избелващи продукти като гел или паста, не третирайте зъбите по-дълго от 14 дни и обърнете внимание какви са абразивните частици в тях. За предпочитане е да си купите гел или паста със силициев двуокис, защото полира емайла на зъбите по-нежно. Силициевият двуокис е в основата на меките избелващи пасти, които не съдържат флуор, а понякога – и консерванти. Още по-малко травмират емайла пастите с ензими на папая и ананас. Купувайте тази паста,  която има индекс за абразивност РДА : 70–80.

Водороден пероксид (Кислородна вода). Ако не можете да си позволите скъпите търговски продукти, може да обмислите варианта за домашно избелване с помощта на водороден пероксид. Той обикновено се използва за лечение на кожни рани, но неговите антисептични свойства също са добри за хигиената на устната кухина. Купете разтвор 3%, което е безопасно за перорална употреба.

Направете разтвор от водороден пероксид и вода в съотношение 1/1, после изсипете две супени лъжици в устата си, задръжте за максимум минута и изплакнете. Когато разтворът започне да се превръща на пяна в устата ви, това е знак, че действа. Измийте зъбите си с обикновена паста. Този метод може да се ползва ежедневно преди всяко миене на зъбите до достигане на желания ефект.

Сода бикарбонат и лимон. Прекомерното използване на този метод може да доведе до увреждане на емайла на вашите зъби, затова не го правете повече от веднъж седмично.

Направете гъста каша от сода бикарбонат и сок от лимон. Очаквайте малко мехурчета. С чиста влажна кърпа гребнете от кашата и намажете, като леко търкате, зъбите си. Уверете се, че сте покрили хубаво разстоянието между зъбите, около венците и задната страна на зъбите. Оставете за една минута и после веднага хубаво изплакнете.

Share This

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *