Съвети за приготвяне на пица с готово тесто

Съвети за приготвяне на пица с готово тесто

Създаването на домашна пица не винаги е лесен процес, особено за хора без кулинарен опит. В повечето случаи се започва със закупуването на готово тесто, но пак успехът не е гарантиран. Основните проблеми идват от неравномерното изпичане на пицата – при по-дебело тесто може да остане сурова отвътре или при по-тънко да бъде прекалено твърда, да изгори отдолу, а отгоре да остане неизпечена.

1. Преди да започнете с приготвянето, загрейте фурната и сложете скарата на най-долната степен – така бъдещата пица няма да докосва дъното и същевременно ще се запича. Фурната трябва да стане много гореща преди да сложите в нея пицата, така последната ще добие хубава хрупкава коричка.

2. Изваждането на тестото обикновено е затруднено от залепването му по найлоновото пликче – бъдете търпеливи, набрашнете ръцете си, поръсете леко и тестото.

3. Студеното тесто е по-трудно за обработка, преди да започнете разточването, оставете го да поседи на масата и да добие стайна температура. През това време вие можете да подготвите плънката.

Pizza-dough4. Разточетее тестото като използвате кокалчетата на свития си юмрук от центъра навън или с точилка – пак в същата посока. Не забравяйте да ръсите брашно, за да не ви залепва тестото за работната  площ или по точилката и ръцете ви. Ако тестото отказва да се разстели и се прибира обратно, оставете го да поседи 5 минути преди да го дообработите. Традиционната пица се прави с тънко тесто, но не разточвайте тестото до степен на разкъсване, около 4-5 мм е добра дебелина.

making-pizza5. Плънката обикновено се реди по следния начин – първо се намазва на тънък слой доматения сос (не ползвайте кетчуп, купете си доматено пюре и му прибавете малко захар, за да не е кисело), наръсете кашкавала или пармезана, после можете да редите всякаква плънка и да изобретявате по този начин различни рецепти.

6. За печенето използвайте тарелка за печене или тава. По дъното наръсете повече брашно, за да не залепне пицата.

7. Не слагайте плънка по ръба на пицата, оставете си поне 1.5 сантиметра. Ако сложите плънка по ръба тя ще изгори. Освен това така ще проследите промяната на цвета на тестото по ръбчетата, което от своя страна ще ви даде индикация кога пицата е готова. Ще видите как краищата първо ще се надуят, после ще станат жълтеникаво-оранжеви, а някои може леко да загорят. Това не бива да ви притеснява (разбира се, не ги овъглявайте), по-добре е отколкото да остане сурова, а и това прави пицата по-хрупкава и придава по-специфичен вкус.

Сподели

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *