Как да накараме децата да слушат на публични места?

Как да накараме децата да слушат на публични места?

images19Случва се непрекъснато – отивате на кино, на театрална постановка, концерт, религиозна служба или друго събитие и единственото, което сте запомнили е как непослушното ви хленчещо хлапе, дразни заобикалящите ви хора и събира неодобрителните им сърдити погледи, които разбира се са насочени към вас и спорните ви възпитателски умения.

Ето няколко съвета от експерта по етикет Джоди Р. Р. Смит, съосновател на родителската общност и на  медицинският сайт Kinsights.com, за родители, които искат да избегнат провали на публични събития.

Започнете постепенно, не бързайте да въвеждате детето на обществената сцена. Детето ви може да не е готово за театрални постановки, но може да го заведете на детско танцово представление или куклен театър. Така, ако детето не слуша и пречи на останалите, ще може да си тръгнете, без да се притеснявате.

Съобразете се с интересите на детето. Друга грешка, която родителите често допускат е да заведат детето на филм или представление за възрастни. Може много да искате да гледате определен филм и той да е подходящ за деца, но запитайте се дали ще е интересен на децата? Когато детето се отегчи (а това става много бързо) то започва да се върти, да говори на висок глас, да тича из залата и т.н.

Подгответе детето предварително. Преди да отидете на публично събитие, отделете време и разкажете на детето си къде ще ходи и какво ще види там. Разпалете интереса му и отговорете на въпросите му с: „Когато гледаш филма/постановката ще разбереш защо…”

Научето го да шепне. Може ли детето ви да говори шепнешком или поне много тихо? Повечето малки деца не могат. Това по принцип не е проблем, докато в най-напрегнатия момент от представлението, когато цялата зала е притихнала в очакване, детето ви не съобщи на висок глас „Мамо, пишка ми се.”

Внимавайте с храните. Има храни, като шоколада например, които действат възбуждащо на нервната система и няма как да очаквате след прием на толкова енергия, детето ви да седне на столче и да кротува няколко часа.

Разсейвайте го. Вземете със себе си малка книжка, пъзел или малки тихи играчки, които да дадете на детето, когато усетите, че започва да се отегчава и не го „свърта на едно място”.

Изведете го извън залата. Ако едно дете прояви изключително смущаващо поведение, като крещи, тича по пътеката или се смее неуместно, изведете го извън залата, например във фоайето. Обяснете, че бихте искали да се върнете вътре, за да догледате шоуто и попитайте детето, дали ще бъде в състояние да стои мирно до краят му. Повечето деца дават съвсем честен и точен отговор за това дали ще бъдат в състояние да стоят мирно.

Говорете на принципа „когато – тогава”. Например „Когато се успокоиш, тогава ще говорим” или „когато спреш да пречиш на другите, тогава ще се върнем да догледаме филма”. Важното е детето да почуства отговорността и последиците от поведението си. В детските представи това изглежда така „когато слуша – добре, когато не слуша – зле.”

Знайте кога да си тръгнете. Ако детето признава, че няма да стои на едно място за времето до края на събитието, то тогава е време да си тръгнете. Не се поставяйте в ситуация, в която сте “йо-йо”, като например да отивате до фоайето, за да се успокои детето, връщате се обратно, само за да отидете отново след няколко минути.

Share This

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published.