Какви опасности крият клечките за уши?

Какви опасности крият клечките за уши?

Малките деца не са единствените, които подлежат на опасност от неправилното използване на клечки за уши. Зоната на ухото е уязвима и всеки, който не е внимателен, може да си докара сериозни проблеми. Тук са изброени някой от най-често срещаните последици при неправилната им употреба.

images14Възпаление на кожата (Отит). Много хора, използващи клечките, имат навика да провират члеките прекалено навърте в ушния канал. Това е една от основните опасности при употребата им. Натиска на тампончето може да издраска или нарани крехката кожа на ушния канал. Тя може да стане суха, възпалена или да се инфектира с течение на времето, което да наложи лекарска интервенция.

Загуба на слуха. Макар и не толкова често, колкото възпалението на кожата, загубата на слух е друг потенциален риск от неправилната употреба на клечките. Бутането на клечката във вътрешното ухо не го почиства по-добре. В действителност така често се натъпква ушна кал навътре в канала. Натискът от върха на памучния тампон може да спука тъпанчето и в крайна сметка да доведе до загуба на слуха. Поради тази причина, повечето производители предупреждават, че клечките за уши са безопасни за употреба само при почистване на самите стени на канала с леки кръгови двежения.

images16

Засядане на тампона в ухото. Има вероятност, при почистване на ухото, памучното тампонче на върха на клечката да изпадне и да остане заклещено навътре в ушния канал. В такъв случай тампончето трябва да се извади възможно най-бързо, не само поради дискомфорта и неудобството, което ви причинява, а и поради риска от възпаление на ушния канал.

Share This

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *