Как направим оригами мини книжка?

Как направим оригами мини книжка?

Малките книжки са симпатични, предизвикват умиление в любителите на книгите и носят сантименталната стойност на подарък, направен собственоръчно. Действително много повече хора ценят посветеното време, отколкото подарените стандартни вещи от магазините. Изкуството оригами е чудесен начин да се забавлявате и да дарявате радост, когато нямате много ресурси под ръка. Това изкуство е напълно достъпно – малко хубава ракия и много желание.

За направата на малките книжки си пригответе четири еднакви квадратни листа – по-красиво ще е да са цветни. Колкото по-големи са, толкова по-голяма ще е и книжата, прекалено малките листа ще се обработят по-трудно. В направата на книжката ще ви помогнат тези стъпки и най-вече последващото видео.

 1. Сгънете всеки от четирите листа на две.
 2. С помощта на линия или друг точен инструмент срежете листата през получената от нагъването и линия – ще се получат 8 еднакви правоъгълници. За направата на книжка от 10 листа  ще ви трябват 7 листчета, така че можете да отстраните осмото.
 3. Прегънете сега всяко от листчета на половина по дължина. После прегънете още веднъж, но този път на другата посока – от единия към другия край.
 4. При третото прегъване едната част на листа трябва да бъде прегъната напред, а другата – назад. На края на този етап от всички 7 листа, трябва да сте направили прегънати листчета с формата на буквите W или М.
 5. Наредете прегънатите листчета на влакче едно след друго като редувате от ляво надясно – първо листче със средна част насочена надолу – M ; следва такава със средна част, насочена нагоре – W и така ги редувате. Наредете ги с открехващите се части надолу така, че погледнато отгоре да виждате добре прегънатите им страни. Това ще ви помогне за по-лесното сглобяване на книжката.
 6. Хванете първото листче за средната част – M, двете образувани гънки, ъгли или остри части на М ще бъдат откъм гърба на книжката.
 7. Вземете второто листче с форма на W и пъхнете в лявото му крило дясното крило на първото листче с форма M. Започнете да ги нанизвате така, както предварително ги бяхте поставили – редуване на M и Wкато винаги страниците на M влизат в тези на W. Крайният продукт има формата на хармоника.
 8. Поставянето на лепило между пластовете не е задължително, но ще я направи по-здрава. Като и ако приключите с тази операция, стегнете книжката с щипка за хартия, за да стои по-стегнато.
 9. Време е да оформите корицата. Вземете хартия с друг цвят, за да се различава от страниците. Листа за нея трябва да е със същата големина, каквато имат и първоначалните листове за страниците.
 10. Прегънете листа за корицата на две. После пак изрежете по образуваната гънка. Ще се получат 2 листчета.
 11. Вземете едно от листчетата и го прегънете на две по неговото продължение (към тясната страна), не натискайте обаче, за да не оставите ясна гънка.
 12. Разгънете листчето и го обърнете с вътрешната страна нагоре, прегънете едната част от тясната страна към средата като си оставее около милиметър от идеалната медиана на правоъгълника. Направете същото и от срещуположната страна.
 13. Вземете нагънатите страници и ги сложете в средата на получената лента. Стегнете добре, за да оформите корицата. Когато притиснете добре ще се оформят две ясни гънки за страница на корицата.
 14. Махнете нагънатите страници и следвайки гънките на страницата, оформете корицата. Върнете страниците в корицата и сега прегънете стърчащите ѝ краища. Пак отстранете страниците и свободно прегънете корицата по получените гънки.
 15. Вече можете да подвържете страниците като пъхнете първата и последната в корицата. Книжката е готова, ако искате можете и да напишете нещо в нея, да залепите картинки или да оставите страниците ѝ чисти.

Share This

Leave a Reply

Your email address will not be published.