Как да обичаме работата си?

Как да обичаме работата си?

Работата съставлява почти 80% от будното ни състояние, прекарваме в нея почти целия си съзнателен живот и най-лошият ни кошмар би бил да я ненавиждаме, това от своя страна ще ни накара да мразим и живота си като цяло, и разбира се самите себе си. Ще кажете, малцина са щастливците, превърнали хобито в професия, но и за вас има начин да направите ежедневието си по-добро.

1. Осъзнайте защо го правите

Кое ви насочи към тази работа? В кои моменти ѝ се наслаждавате? Пътуването към спомените и ежедневните ви изживявания ще ви доведе до високо ниво на съзнателност, ще ви помогне да разберете кое е добро за вас и кое лошо. С още по-голямо значение ще бъде знанието за това къде се намирате сега и къде бихте желали да бъдете в бъдеще.


2. Намерете причината да останете

Възможно и да няма такава, или поне не особено важна за вас, но винаги да държите основната си мотивация във фокуса си ще ви помогне в моментите на слабост и дискомфорт. Набележете си цели и разберете какво желаете да постигнете чрез настоящата или бъдещата си работа – опит, сигурност, високо парично възнаграждение, израстване в йерархията, нови изживявания, нови социални кръгове. Каквито и да са вашите основания, изяснете си защо са важни за вас, Опитайте се максимално да ги изчистите от чисто материалната им прагматична основа: вместо „Искам да се изкача по йерархическата стълбица!“, кажете си: „Искам да приложа идеите си от позицията на авторитет!“ Колкото по-драматични и мотивиращи са желанията ви, толкова по-позитивно ще гледате на предизвикателствата.

3. Бъдете коректни

Направете всичко, което зависи от вас, работата да бъде свършена добре. Да допуснем, че не ви удовлетворява, че ви плащат незадоволително, че нямате сигурност и други неприятни за вас сценарии, имате ли обаче право да бъдете немарливи? Ще кажете: „Да, каквото повикало, такова се обадило“, не е обаче така. Никой не ви е принудил със заплаха, поне така е в най-разпространения случай, вие сте упражнили свободна воля. Замислете се и за потребителите на вашата услуга, не за работодателя, а за вашите пациенти, клиенти, контрагенти и всякакви хора, търсещи помощ и асистенция от ваша страна, те каква вина носят за вашето неудовлетворение? Вярно е, че ако само вие сте коректни, ще се чувствате използвани, изцедени, но ако прибавите към общото си недоволство и собствената си занижена компетенция, дните изпълнени в безсмислие, липсата на принос към живота на другите, какво ще остане от вас тогава? С какво ще се похвалите и какво бихте изисквали вие като участник и от другата страна на икономиката – като потребител, клиент и нуждаещ се? Не е нужно да се престаравате, просто се опитвайте да дадетe по-доброто от себе си.

4. Търсете удовлетворението

Хората намират удовлетворение, когато животът им е наситен с нови приятни изживявания. Не чакайте те сами да дойдат при вас, търсете! Бъдете проактивни, откривайте нови предизвикателства, инициирайте свои проекти. Продуктивността ще ви донесе друг вид щастие. Не забравяйте да поискате желаното, дори само вътрешно, не се примирявайте, ако сте неудовлетворение, с полученото.

5. Бъдете по-организирани

Скупчването на планини от документи, задръстването на пощата със съобщения, всеки вид хаос у дома и на работното място ще ви носи допълнителен стрес. Отделете си поне 15 минути на ден да подредите нещата, поставяйте си малки задачки. Не забравяйте от списък със задачите да извеждате и списък с вече свършеното, това ще ви мотивира, осъзнавайки как сте успели да разпределите времето, и ще ви концентрира върху останалото.

6. Съчетайте приятното с належащото

Със сигурност за всеки има по нещо, което обича да прави и често получава съвета: „Зарежи всичко и се отдай на мечтата!“ Прекрасен вдъхновяващ съвет, но по-често животът носи своите разочарования и много малко хора успяват да тръгнат и да се реализират по желания път. Можете да изминете средния път – например ако сте мечтали да изслушвате и да помагате на хората, не е нужно изведнъж да се превърнете в психотерапевт, опитайте се да вложете това си желание в настоящето. Особено ако работите в обслужващата сфера ще имате възможност да говорите с хора, да ги насочвате, да бъдете внимателни и вежливи към тях. Талантът ви може да не е в това какво правите, а как го правите.

7. Работете с хора, които са ви приятни

Много професии са придружени от работа в екип и тясно сътрудничество с колегите, затова ще харесвате повече работа, в която срещате и комуникирате с приятни на вам хора.

8. Станете егоисти

Това в известна степен контрастира с идеята за работа в екип и отдаването на ежедневните дела, но е необходимо за установяване на определени граници. Няма кой да пази личното ви пространство и достойнство освен вие самите, още в началото трябва да поставите ясни изисквания като например това, че няма да отговаряте на имейли или обаждания в свободното си време, че искате време за семейството и други. Ще обичате повече работата си, ако я оставяте зад гърба си в края на работния ден.

9. Грижата за вас трябва има първостепенно значение

Работохолизмът си е вид болестно състояние, защото в някакъв етап без да забелязвате ще навреди на здравето ви и в крайна сметка ще ви накара да развиете отношение на силна любов и омраза към ежедневието си. Поради тази причина се грижете за себе си – достатъчно сън, добра храна, срещи с приятели, разходки сред природата, профилактични медицински прегледи и т.н.

10. Признавайте собствените си постижения

Да си признаете приноса към добре свършената работа, да бъдете благодарни на себе си е ключова част от личното удовлетворение на работното място. Ако вие уважавате своите постижения, ще накарате и другите да погледнат на тях с респект. В крайна сметка, ако вземете решението да обичате работата си, ще я обичате. Всичко опира до изборът! Вие какво избирате?

Share This

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *