Как да изберем подходяща мартеница?

Как да изберем подходяща мартеница?

Когато избираме мартеници за близки и приятели, винаги се опитваме да изберем тези, които биха донесли най-много радост. Но как да преценим каква мартеница ще зарадва близките, приятелите и колегите, дали да вземем гривна, гердан, сувенир, семпъл или по-сложен модел?

Малките деца се радват на мартеници с животни или популярни анимационни герои – пластмасови или от текстил. Ако очичките им се движат, още по-добре. Избягвайте да дарявате свои или чужди деца с неподходящи за възрастта им мартеници – фаворизирани личности с негативно влияние, непристойни картинки, символи на насилие. Обърнете внимание на иглата, с която ще се закачи мартеницата – има ли вероятност да се нарани детето или е обезопасена. Ако подарявате мартеничка на бебе, изберете обикновен изчистен стилово модел (само преплетени бял и червен конец), за да не глътне бебето цялата мартеница или част от нея. Най-добре купете сувенирна мартеничка, която да се закачи на креватчето или кукла Баба марта. На тийнеджърите подарявайте по-малки мартенички, сред младото поколение основно се носят гривничките.

Мартениците не подминават и влюбените – освен с имена на любимия и неговата зодия, се предлагат и мартеници сърца.

Когато избирате мартеница за мъж, трябва да внимавате, защото някои господа са с по-едри ръце и една стандартна мартеница тип гривна няма да е подходяща, ще се получи конфузна ситуация. Другият гаф, който може да се случи, е да попаднете на човек, който не обича да носи мартеници и не харесва тази традиция. Те или директно ще откажат мартеницата, или ще я приемат с неохота. За да избегнете такава нелепа ситуация, може да подарите мартеница в пликче и човекът сам да си прецени дали да се окичи с нея или не.

Ако знаете, че човекът харесва празника, но не обича да се кичи с мартеници, най-подходящо е да купите сувенирна мартеница, която да си закачи в колата или у дома.

За колегите най-подходящи са мартеничките за ръка – семпли и ненатрапващи се. За да се пожелае здраве и късмет, е достатъчна и обикновената преплетена бяла и червена прежда. Ако искате мартеницата да стои като бижу, може да добавите синьо мънисто или нещо друго, което ви се струва подходящо. За шефа подарете украса за бюрото или му изпратете електронна мартеничка на имейла.

Share This

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published.