Как да улесним престоя си на летището?

Как да улесним престоя си на летището?

Въздухоплаването е основния международен траспорт, но много хора продължават да усложняват живота си и да чакат повече на опашки без да знаят, че няколко дребни детайли могат да направят престоя им на летището и трансфера към самолета много по-лесен.

1. Повече място в багажа – Не е нужно да носите големите туби шампоан и любимата ви пяна за коса или за бръснене, ако можете да намерите джобен формат. Сигурно сте забелязали, че някои козметични продукти заемат повече място дори от дрехите – ако нямате намерение да векувате в откъснат от цивилизацията район, улеснете подредбата и преноса на багажа си с малки разновидности на вашата козметика. Дамите могат да заменят голямата четка за коса с малък джобен вариант с огледалце, сгъващите се сешоари са особено подходящи, ако не планирате специални фризури.

2. Възползвайте се от услугите на летището – Много летища разполагат с приложения, позволяващи да проследите статистиките за време на изчакване по гишетата и контрола по сигурността. На място, ако има закъснение на полетите или изчаквате за прекачване, полезни и комфортни са специалните зони, в които пътниците могат да ползват интернет, да гледат телевизия, а децата да се забавляват в игрална зона. За тези, които ги очаква дори преспиване на летището, има и специални уединени кабинки, разбира се на конкретна цена.

2. Резервирайте мястото си преди полета! – Много пътници оставят на случайността своето място в самолета, но особено ако сте с деца или имате по-специфични нужди, не е добре да се надявате, че ще стигнете достатъчно рано така, че да има желаните от вас места. Затова е препоръчително да резервирате предварително.

3. Пийте течности! – Не е никак добре да се дехидратирате по време на полет. Ако ви притесняват ограниченията за внасяне на течности в самолета, носете си празно пластмасово шишенце и го напълнете с вода след контрола по сигурността. В самия самолет по-добре си поръчвайте портокалов сок, тоник и естествено вода.

control4. Премахнете съдържанието на джобовете! – Много хора се бавят на скенерите, защото тепърва трябва да свалят бижута и да вадят от джобовете си ключове, пари и други принадлежности. Не чакайте да дойде редът ви, преместете тези предмети в плик или прозрачна чантичка. Значително ще улесните и служителите, а те ще ви отговорят с повече вежливост. Хората зад вас също ще ви бъдат благодарни.

5. При здравословни проблеми, които се влияят от скенера, уведомете служителите. Състояния като присаден сърдечен дефибрилатор са крайно чувствителни към скенера, а присадени метални пластини, стави и гвоздеи ще накарат служителят да ви съблече, търсейки причината за реакцията на системата – не се притеснявайте, служителите ще знаят как да процедират, вие не сте първия им случай. Не забравяйте да носите и своята епикриза или други удостоверения, за да не се бавите.

6. Винаги измервайте багажа си предвариелно! –  Още у дома е добре да премерите масата на багажа си, тъй че да сте подготвени за плащането на такса или да олекотите багажа си, ако желаете да я избегнете.

case7. Подсигурете багажа си! – Има много повече неща, от които да се притеснявате от обикновената кражба. В държави, в които може с основание да се притеснявате, че “нещо“ може да бъде подмушнато, избягвайте куфарите с цип, независимо че имат катинар, ципът се отваря само с химикалка. По-добре се спрете на метален куфар с кодово заключване и добавка ключ, естествено и този механизъм е преодолим, но защо да се занимават с вас толкова дълго, като имат по-лесни мишени. Ако не се притеснявате от подобни митове и искате лека защита от съмнителни субекти по терминалите и траспорта, циповете с катинари също са предпазна мярка. На самото летище има и машини за опаковане с вакуум, възползвайте се от тях, но направете така, че лесно да идентифицирате своя багаж на лентата при голяма вероятност във вашия полет да има и други опаковани по същия начин куфари. В случай, че ви притесняват честите загуби на багаж по летищата, може да инвестирате в джаджа за проследяване на багаж.

8. Лед вместо вода – Някои лекарства се нуждаят от поддържане на ниска температура, но ако ползвате вода ще бъдете спрени на скенерите, ледът обаче не е забранен, затова можете да пренесете застрашените от разваляне лекарства с малко лед в специална топлоизолираща торбичка.

Check-in9. Отправете се наляво! – Когато се отправяте към гишета от всякакъв вид, избирайте тези наляво. Обяснението е много просто – повечето хора са десняци и избират дясната посока, което води до по-големи опашки на гишетата вдясно.

10. Избегнете скъпата храна на летището и си носете суха храна. Няма летище, което да предлага храна на редови цени, особено ако сте цяло семейство, храната на летището ще ви излезе скъпо. По-добре си вземете снаксове или сандвичи без сос (рестрикции за течности).

11. Отидете в параклис! Трябва да останете на летището няколко часа, а нервната му забързана енергия вече ви идва в повече? Много големи летища имат малки параклиси, храмове или други религиозни центрове. Независимо от религията ви, съобразявайки се възпитано с каноните на храма, можете да поседите в тишина и спокойствие, докато чакате.

Share This

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *