Как да разпознаем качествената бира?

Как да разпознаем качествената бира?

image158Бирата е позната на човечеството от хиляди години, дори в Древен Египет са я наричали „течен хляб”! Това прозвище съвсем не е без основание, тъй като бирата е източник на калории и хранителни вещества, а също така съдържа витамини, минерали и здравословни съставки от растенията като фитохимични антиоксиданти.

За съжаление в днешни дни не всички производители на бира спазват специфичния процес на приготвянето ѝ. Освен това, при голямото изобилие от най-различни видове как да определим коя бира е качествена и коя – не?

Купувайте си бира в стъклени бутилки! Погледнете на етикета дали в съдържанието има жива закваска. Живата мая може да се види като лека утайка на дъното на бутилката. Тя запазва бирата, като елиминира вредните съединения, които консумират кислород и отделят въглероден двуокис, също така е източник на антиоксидантни растителни съставки, които се извличат от ечемика и хмела. Ако живата мая се отстрани от бирата, това ще увеличи срокът ѝ на годност, но много от полезните съставки също ще бъдат отстранени. Маята предоставя и витамините, които се отделят от тялото ви, когато алкохолът се преработва.

image157Мътната бира съвсем не значи лоша бира. Мътилката или наличието на много малки частици в бирата може да е индикация, че има изобилно  количество от антиоксидантни полифеноли в бирата и тя не е била подлагана на прекалена обработка и филтриране. Филтрираната светла бира също осигурява антиоксиданти, но в по-малки количества. Качествената бира се оставя да отлежи  в продължение на месеци, преди да бъде бутилирана. Това пиво съдържа жива мая, но има бистър цвят благодарение на удължения период на отлежаване.

pouring-beer-Ако бирата е наливна, обърнете внимание на вкуса ѝ – сортовете, които имат по-горчив вкус, са направени с повече хмел. Повече хмел означава повече здравословни съставки и антиоксиданти, съответно – по-високо качество. При тъмното пиво не е необходимо голямо количество хмел, тъй като малцът спомага за запазването на полезните съставки и постига добро качество и с по-малко хмел.

Share This

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *