Храните, грижещи се за органите, на които приличат

Храните, грижещи се за органите, на които приличат

carrot-slice

1. Моркови – очи

Разрежете морков на пряко и погледнете резенчето – прилича на око, ще видите радиалните линии, които напомнят зеницата и ириса. Морковите са пълни с витамини и антиоксиданти като бетакаротина, които намаляват шанса за дегенерация на макулата (малка зона от ретината) – основна причина за загуба на зрение при възрастните хора.

2. Орех – мозък

Едва ли ще чуете нещо ново – още от пръв поглед се вижда, че орехите поразително приличат на нашия мозък. Дори пропорциите на ореха съответстват на нашите лява-дясна половина от мозъка. Затова не е случайно, че тези ядки се наричат – храна за мозъка. Те съдържат високо съдържание на Омега-3 мастни киселини, които подпомагат функцията на мозъка.

3. Целина – кости

Дългите стебла на целината много приличат на костите, а и са добри за тях. Целината е източник на силиций, който е част от молекулната структура, която придава здравина на костите. Любопитното е, че костите са съставени от 23% натрий, целината – също.

4. Авокадо – яйчници

Крушовидната форма на авокадото прилича на яйчник, а самото то има поддържаща репродуктивната система роля. Авокадото е отличен източник на фолиева киселина, която доказано намалява риска от цервикална дисплазия (на маточната шийка)представляващо предраково състояние.

5. Миди – тестиси

Изследванията показват, че мидите имат добро влияние върху мъжките репродуктивни органи. Специално учените от Нидерландия откриват, че въвеждането на миди в менюто, набавя необходимите количества от фолиева киселина и цинк, които подобряват качеството на мъжката сперма.

6. Грейпфрут – гърди

Не за първи път женските гърди си сравняват с  плодове, но тук не става въпрос за формата и размера. Разрезът на грейпфрута показва структура подобна на женските млечни жлези.  Този плод съдържа вещества, наречени лимоноиди, които в лабораторни условия се доказало, че спират развитието на ракови образувания както при животни, така и при хора.

7. Домат – сърце

Напречният разрез на домата показва наличието на малки камерки, приличащи на тези на сърцето. Наличният в домата ликопен според изследванията намалява вероятността от развитието от сърдечни болести при мъже и жени. Комбинирането със зехтин или авокадо, увеличава 10 пъти усвояването на ликопен от организма.

8. Червено вино – кръв

Това е може би най-старата и най-позната на човечеството взаимовръзка. Червеното вино съдържа антиоксиданти и полифеноли, включително и ресвератрол. Пиенето на червено вино предпазва от разрушителни явления в кръвта като лошия холестерол, който предизвиква сърдечни проблеми. Във виното има и елементи, разреждащи кръвта и по този начин предпазващи от образуване на тромби, които могат да доведат до инсулт или сърдечни болести.

9. Джинджифил – стомах

Всеки, който някога е пробвал чай от джинджифил срещу стомашни болки, познава ефекта му. В известна степен този корен наподобява храносмилателния орган. Джинджеролът, отговорен за вкуса и аромата на джинджифила, предотвратява гаденето и повръщането.

10. Сладки картофи – панкреас

Дългите сладки картофи приличат на формата на парнкреаса и помагат на функцията му. Те съдържат голямо количество бета-каротин, който е активен антиоксидант, предпазващ тъканите на тялото, включително и на панкреаса, от нарушения, свързани с рака и стареенето.

Share This

Leave a Reply

Your email address will not be published.