Какво се прави на Сирни Заговезни (Прошка)

Какво се прави на Сирни Заговезни (Прошка)

Тази неделя,  ще си даваме прошка. В Денят за прошка, наречен още Сирни Заговезни, православните християни празнуват неделята на всеопрощението или Сиропусна неделя, която е винаги 40 дни преди Великден. Това е началото на Великия Пост, покаянието и пречистването преди Възкресение Христово.  Според обичая, на този ден по-младите членове на семейството искат прошка от по-възрастните.  В църквата вярващите се опрощават взаимно, обръщат се с молитва към Бог да им прости прегрешенията и да ги предпази от духа на безделие, униние, властолюбие и празнословие.

В деня на прошка,  цялото семейство се събира на трапезата, на която има яйца, риба и млечни продукти. Приготвя се баница със сирене, която се разчупва на парчета, от които едно се скрива и ако някое домашно животно се разболее, му се дава от парчето, за да оздравее. Младите искат прошка от родителите си, младоженците посещават кумовете и също им искат прошка. “Прости ми” – казват по-младите на по-възрастните или младото семейство на кумците си, като им целуват ръка и в отговор получават “Простено да ти е от БОГА и от мене”.

 Хамкането е също е важна част от празника. Цялото семейство се нарежда около масата, а най-възрастният член връзва с червен конец варено яйце, върти го около масата  и всеки един се опитва да отхапе парче само с уста.  Този, който успее пръв, ще бъде здрав и честит през цялата година. Същото се прави и с халва.

Друг характерен обичай са сирнишките огньове. Те се прескачат от младите момчета и ергените против ухапване от змии. Огньовете трябва да  достатъчно високи. Според вярванията,  докъдето стигне светлината им, дотам няма да пада градушка през лятото. Огънят се кладе от слама, но в някои краища палят и гуми. Момците приготвят и разцепени пръчки, към които завързват слама, наричат се оротници, които се въртят запалени високо над главите, като по този начин според народното поверие се прогонвали бълхите, въшките и други гадинки, които полазват хората.

 

Share This

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *