Как да направим погача?

Как да направим погача?

Повечето от нас свързват мириса на прясно изпечен хляб с вкусните погачи на баба. Защо и вие да не поглезите семейството си една красива и вкусна погача? Предлагаме ви една изпитана рецепта, която е лесна за изпълнение и винаги с чудесен резултат.

Необходими продукти:

1. Брашно – 1 кг.

2. Яйца – 5бр. (4бр. за погачата и 1бр. за намазване)

3. Жива мая – 1 пакетче

4. Кисело мляко – 4 с.л.

5. Олио – 3 с.л.

6. Сол и захар – по 1 с.л.

7. Сусам – 1 пакетче

Приготовление:

Брашното се изсипва в широка тепсия, като се оставя малко за поръсване. В отделен съд се разбиват яйцата, киселото мляко и олиото, добавят се при брашното. Към тях прибавете солта и захарта. В купичка сипете топла вода и я добавете към другите продукти, като същевременно леко разбърквате. Разтворете маята в купичка вода с телесна температура и изсипете и нея в сместа. Време е да започнете да замесвате тестото. След като го омесите, оставете го на топло място, за да втаса. Когато тестото удвои обема си, значи е готово и можете отново да го размесите. Разделете на 4 еднакви топчета. Всяко топче се разточва на кора с дебелина 1см и се намазва с олио. Сложете всички кори една върху друга и разточете една голяма кора, която да раделите като торта на 16 парчета. Навийте всяко парче на руло, като започнете от широката към острата част, нареждете ги в дълбока тепсия. Втасва отново, маже се с яйце и се поръсва със сусам.

Пече се на силна фурна 200°(180° с вентилатор) за около 10 мин и после са намалява на 150° (130° с вентилатор) за още 50 мин.

Приготовлението на тази рецепта можете да видите тук:

Share This

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published.