Негативните емоции, които могат да бъдат полезни

Негативните емоции, които могат да бъдат полезни

Най-здравословното поведение е да бъдете себе си, непринудени и автентични. Често обаче се опитвате да преодолявате чувствата си, да ги криете от страх да не се изложите или да рискувате позицията си в приятелски или колегиален кръг. Ако имате някакви предразсъдъци по отношение на дадените емоции, време е да размислите:

1. Гняв

Много хора избягват израза на гняв, но той може да бъде освобождаващ. Да сте гневни и да го изразите по здравословен начин може да доведе до мощна и позитивна промяна във вашия живот. Гневът е просто една емоционална реакция, когато някой е постъпил несправедливо спрямо вас или е преминал границите на търпението ви. Енергията е насочена към разплитане на ситуацията и разкриване на фактите, причиняващи ни болка.

Научете се как да приемате тази енергия и да я използвате положително. Когато се разгневите, разгадайте за себе си как можете да изразите този гняв по позитивен начин, който ще доведе до добра промяна. Точно когато отричаме гнева си и се опитаме да го избегнем, той може да се трансформира в разрушителна енергия като насилие или депресия. Здравословният гняв е тук поради определена причина, за да бъде ваш защитник и освободител.

2. Изгубеност

Чувстваме се изгубени, когато се лишим от усещането си за посока, не виждаме своя цел, чувстваме безсмислието на действията си. Нека обаче погледнем ситуацията от друга посока – когато сме изгубени, можем да загубим фиксацията си в плановете и стремежите си, да се огледаме около себе си, да погледнем и навътре – във вътрешния ни свят, да се доверим на инстинктите. Губили ли сте се в чужд град? Какво правите? Първоначално се чувствате дезориентирани, самотни, но скоро започвате да разпитвате местните, да четете указанията на картите, да следвате вътрешните си насоки.

Същото важи и за житейските изпитания. Запомнете, че пътят е по-важен от целта, а новите пътеки ни помагат да научаваме нови неща за себе си – откриваме свои таланти, нови приятели, чуждоземци, които биха останали непозната мистерия, ако не бяха срещнати и опознати. Това, че сте изгубени сега, не означава че това ще продължи завинаги. Приемете този период като дар, за да откриете нови начини, средства, пространства, позиции, светове. Понякога именно тези външни влияния ни поставят на пътя, на който сме призвани да бъдем.

3. Плач

Сълзите, също като гнева, са здравословна човешка реакция на към дадени ситуации. Едва ли някой иска да плаче през цялото време, но е важно да уважаваме тези периоди от живота си, в които сме плували в сълзи. Те могат да са израз, както на загуба, така и на радост. Когато плачем, това помага на психиката да се освободи от травматичната енергия, която би отровила живота ни и стиснала устните ни в стоическа трагичност.

Плачът размеква личността и нейния вид пред света, което помага на другите да разберат как се чувстваме, да им стане ясно, че и ние носим грижи, болка и сме под влиянията на външния свят. Пуснете сълзите си и ще видите, че хората ще ви приемат за по-сърдечни, достъпни и човечни.

4. Самота

Самотата не трябва да бъде изпълнена само с негативна конотация, понякога тя просто показва, че отрязваме ненужната социална дейност и привеждаме комуникацията до едно по-дълбоко ниво. Вярно е, че има някои ситуации, в които нечия изолация може да бъде предмет на основателни притеснения, но спомнете си за най-големите световни умове – писатели, художници, мислители, учени – са откривали своето вдъхновение именно чрез уединението. Всеки има нужда понякога да изключи външните влияния и да бъде своето непринудено аз.

Ако почувствате нужда да бъдете сами, приемете го и се радвайте на това време. Самотна разходка в парка(по светло и в сигурна зона) и дори самостоятелна ваканция може да доведат до авторефлексия, която изцяло да видоизмени представата ви за собствената ви личност. В някои случаи най-здравословното нещо, което можете да направите, е да бъдете сами.

5. Игнориране на чуждите думи

От деца биваме убеждавани, че трябва да се вслушваме и изпълняваме чуждите поръчения. Игнорирането на другите често се смята за асоциално и арогантно поведение, но понякога трябва да вървим по пътя на собствената интуиция. За да сбъднете мечтите си, ще ви се налага нерядко да следвате само начертаното от вас, напълно игнорирайки другите, защото те могат да ви разколебаят. Да бъдем верни на собствените си инстинкти и верую е нашата мисия в този свят. Какво би станало, ако всички следваха един и същ път и постоянно удовлетворяваха чуждите капризи? Ще се превърнем в клонинги без собствена воля!

6. Нарушаване на правилата

Тук не става въпрос за извършване на криминални престъпления, а за нарушения в кодекси на поведение, за влагане на различни подходи, методи и механизми, за внасяне на цвят в сивия свят. Понякога разбира се, промяната на света към по-добро е свързана и с разбиването на официалната догма и дори на държавните закони. Ако не се бяха родили хора, които да поискат право на глас, свобода на словото, равенство, религиозна толерантност и други, още щяхме да сме в тъмните векове. Естествено, добре е да следвате правилото никога да не наранявате друго човешко същество.

7. Да бъдеш различен

Това продължава серията за разчупване на каноните в парадигмите на обществото. Може би именно различието е това, което ни тласка към промяна, към иновации. Особняците винаги са били или маргинали, или новатори, всичко зависи от това как ще използват различието си – дали за добро или за зло. Обижданите, игнорирани или дори измъчвани в училище заради различията си хора, по-късно или поемат сами пътя на насилието, омразата, агресията или саморазрушението, или в другия случай променят света, израстват повече от другите. Вие решавате кой да бъдете!

Share This

Leave a Reply

Your email address will not be published.