Трапезен етикет

Трапезен етикет

Съвсем хипотетично да предположим, че попадате на изискана вечеря или желаете да възпроизведете такава в домашни условия – какво ще правите, ако не знаете как, кои прибори за какво са или как се редят? Киноиндустрията е създала богат асортимент със заглавия за комичната среща на простосмъртния с изисканата етикеция. Не се превръщайте в герои на анекдоти, внесете стил на вашата трапеза.

Обърнете внимание на долната картинка – за високия стил на масата имате нуждата от конкретните съдове и пособия.

tisch-eindecken

Чинии 

В центъра (11) стоят чиниите, те са подредени по ред на ястията – най-отгоре е чинията за супа, последвана от тази за предястието, а най-отдолу тази за основното.

Прибори

Приборите също са подредени по реда на сервиране на ястията – отвън-навътре. Вилиците винаги стоят вляво, а лъжицата за супата и ножовете са вдясно на чините. За хората с водеща лява ръка няма да е много лесно постоянно да си подават приборите от едната в другата ръка, но за съжаление етикетът е нещо доста традиционалистко и не се променя според индивидуалните предпочитания.

Най-вдясно е лъжицата за супата (1), да нея е ножът за предястието – в случая (2) става въпрос за нож за риба, ако предястието е салата ще има специален нож за нея. Директно до чиниите е ножът за основното (3), тъй като то може да бъде месо или риба, ножът ще има различен вид. Следвайте реда на ястията и няма да се обърквате – за всяка нова чиния трябва да взимате поредния прибор.

Отляво на чиниите се намират вилицата за основното (5) и тази за предястието – тук е за риба (4).

Над самите чинии се поставят и приборите за десерта (6). Извън зоната около чинията вляво до вилиците се поставя чинийка за хляб и нож за масло (10).

Чаши

Чашите също се поставят в зоната над ножовете от дясната страна пак заради доминацията на дясната ръка. Реда на използване е отдясно наляво. От външната страна е чашата за вода (7), по-объркващо е когато за водна чаша се слага подобна на винена, тя ще бъде по-тясна от тази за виното. Следва чашата за бяло вино(8) и накрая тази за червено вино (9) . Понякога на масата може да има и чаша за шампанско, ще я познаете по издължената ѝ тънка форма. Ще разочароваме любителите на други напитки, но на тези вечери няма сокове, газирани напитки, концентрати и други.

Хранене

В традиционни официални условия ястията се сервират отляво, за да може и самият хранещ се да помага и сам да си сипва, напитките се наливат отдясно. В днешни дни храната ще директно на масата или ще се сервират вече пълни чинии.

При официалните вечери обикновено има пред чиниите на всяко място картичка с името на човека, за който е предназначено. В никакъв случай не трябва да си разменяте мястото с друг гост, колкото и да ви е неприятно.

Щом всички седнат, домакинът взема своята кърпичка (12), тогава гостите могат да го последват и да положат своята на скута си.

Броят на поставените чинии и прибори ще ви покаже колко ястия ще бъдат сервирани. В много от официалните вечери яденето има седем ястия в следния ред на сервиране – супа, риба, сорбе (прочиства небцето и го подготвя за другите ястия), основно ястие от месо, десерт и кафе.

Както вече бе споменато, приборите се използват в ред отвън навътре. Щом един прибор е вече използван, не бива повече да докосва масата.

Хляба го разчупвайте на малки парченца върху чинийката, предназначена за него, а после  мажете всяко парченце с масло преди да го хапнете.

Приборите за десерта се използват, както следва – с вилицата се подбутва и разчупва, а с лъжичката се яде.

При ядене на супа накланяйте лъжицата и загребвайте на противоположната на тялото ви посока, а когато остане малко от супата, за да я огребете пак наклонете леко чинията на противоположната на вас посока.

Не стискайте силно вилиците и ножовете.

Когато режете месо, поставете показалеца си малко над дръжката, за да можете по-лесно да натискате. Дръжте вилицата в лявата ръка и натискайте надолу. За левичарите важи обратното. Режете толкова големи парчета, колкото можете да хапнете наведнъж, без да изпълвате устата си и храната да издува бузите ви.

Първоначално почукването по чашите за тост се е правило за прогонване на злите духове. Ако го правите, бъдете по-нежни, не е нужно да удряте шумно и силно. Вдигнете чаша по посока на човека, за когото е наздравицата. Вашата реч трябва да достатъчно дълга, за да изразите мисълта си, но и кратка, за да не отегчите хората – около минута.  Много приятно ще бъде, ако кажете наздраве на съответния език, ако сте в чужбина или с чуждестранни гости.

Има някои храни, които се ядат с пръсти – аспержи, царевица, артишок, хляб, чипс, бисквитки, плодове, сандвичи.

Когато почивате по време на ядене, оставете вилицата и ножа във формата на Х, а като ставате от масата оставяйте кърпата си на стола (не я подреждайте и сгъвайте, просто я оставете на седалката).

finishКато приключите с ястието поставете ножа и вилицата или само вилицата паралелни на ваше 5ч. в чинията.

Лъжичката от кафето не се оставя в чашата като приключите с него, а върху паничката му.

Изчакайте домакинът да сигнализира с кърпичката си, че яденето е приключило, поставяйки я отляво на себе си.

 

 

Share This

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *