Защо трябва да ядем месо?

Защо трябва да ядем месо?

Все повече хора премахват напълно месото от менюто си, убедени, че могат да си осигурят всички необходими на организма вещества и без него. Е, това не е съвсем така.

Месото помага да запазите нивото на кръвната захар стабилно, благодарение на мазнините и високото съдържание на протеини. Стабилната кръвна захар е от решаващо значение за предотвратяване на диабет тип 2, както и на други хронични заболявания. Месото също така помага за поддържане на стабилни енергийни нива, създава усещане за ситост между храненията, намалявайки апетита към нездравословни храни.

 

Високото съдържание на протеини в месото спомага за развитието на мускулите. Ако искате да имате добре оформени и развити мускули – яжте месо. Можете да вземете протеинови добавки, но най-добрият източник на протеин е месото. То съдържа витамини и минерали, които помагат за растежа на мускулите, измежду тях – цинк, който помага при възстановяването на мускулите; желязо, което повишава нивата на енергия и се бори с умората. Месото има в себе си и  креатин – съединение, съдържащо азот, което подобрява синтеза на протеини и осигурява на мускулите енергия, заедно с това насърчавайки растежа на мускулна маса.

Хората, които не ядат месо, са особено уязвими по отношение на невромедиаторни дисбаланси, поради липсата на протеини, осигуряващи всички незаменими аминокиселини, от които човешките тела се нуждаят. Невротрансмитерите са химически посланици, които регулират много от нашите функции, включително физическа, когнитивна и умствена работоспособност, както и съня, теглото и емоционалните състояния.

Когато ядете месо имате повече енергия, защото протеините се освобождават от тялото за по-дълго време от въглехидратите, с които вегетарианците прекаляват. Друг важен компонент е стимулирането на орексинови клетки в мозъка. Стимулирането на орексинови клетки е пряко свързано с разхода на енергия и будност. Учени от университета в Кеймбридж са открили, че аминокиселиниге стимулират орексинови клетки повече, отколкото всякакви други хранителни вещества. По този начин, протеинът, приет чрез месото води до изгаряне на повече калории и освобождава повече енергия.

Има много хранителни вещества в месото, които са от решаващо значение за здравето като цяло. Макар че има много други източници на протеин, месото е единственият източник на пълноценен протеин, съдържащ всички аминокиселини, включително тези, които тялото ни не може да произвежда. Всички витамини са намерени в по-голяма концентрация в месни, отколкото в растителни източници, а витамин В-12 може да бъде открит само в животински източници. В допълнение, месото е един от най-добрите източници на желязо. Железният дефицит води до анемия и нисък разход на енергия.

Последната причина да се яде месо? Вкусно е. Пържола на скара, печени пилешки бутчета, кюфтенца, мешана скара…, трябва ли да кажа повече? За повечето от нас, храната не може да бъде наречена така без вкусно парче месо в центъра на чинията.  Така че, нека си признаем истината за човешката природа и вкусови рецептори: Ние обичаме месо и то има множество ползи за здравето. Не режете месото от живота си. То има да ви предложи толкова много.

Share This

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *