Как да съхраняваме бебешката храна?

Как да съхраняваме бебешката храна?

Правилното съхранение на бебешката храна е от съществено значение за здравето на вашето бебе. Неправилното съхранение или немарливо отношение могат да доведат до развитие на бактерии в храната, които от своя страна да навредят на бебето.

Готовите бурканчета с бебешка храна трябва да се съхраняват на сухо и тъмно място, а след отваряне да се държат в хладилника за не повече от три дни. Потърсете подходящо място за съхранение и се уверете, че храната няма да бъде изложена на топлина или пряка слънчева светлина. Килера или кухненския шкаф са идеални за целта.

image130

Поставете бурканчетата с най-близък срок на годност на предни позиции, за да бъдат употребени преди крайната дата. По този начин няма опасност да дадете на бебето някое забравено бурканче с изтекъл срок.

Не съхранявайте остатъци от храна. Ако бебето ви не е изяло всичко, не прибирайте остатъка. Бактериите от слюнката на бебето се прехвърлят върху храната и започват да се размножават докато престоява, което я прави опасна за консумация по-късно.

image132

Не оставяйте отворени бурканчета да стоят повече от 2 часа на стайна температура. Бактериите се размножават ускорено при покачване на температурата.

image131Домашно приготвената храна се съхранява по-трудно. Тъй като бебетата ядат в малки количества, а и едва ли ще имате време да готвите и пасирате всеки ден, направете пюрето и го замразете. За целта можете да си купите специални разграфени контейнери с капак за съхранение на бебешка храна или да изсипете пюрето във формички за лед (разбира се много добре измити), след това ги покрийте с опаковъчно фолио и ги сложете във фризера, докато замръзнат напълно. Когато това стане, извадете кубчетата пюре и ги сложете в контейнер с плътен капак. Не забравяйте да залепите етикет със съдържанието и датата. Върнете го обратно във фризера и сте готови. Така ще можете да размразявате по толкова кубчета, колкото са ви необходими. Поставяйте новите контейнери най-накрая, а по-старите напред. Не давайте на вашето бебе храна, размразена преди повече от 48 часа.

image133

Сподели

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *